Energenata će biti

O sudbini TE Kolubara B odlučiće predsednik Vučić

Zaoštrenu situaciju između Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike u Vladi Srbije i dela sindikata EPS-a po pitanju projekta izgradnje TE Kolubara B moraće, izgleda da smiruje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim je danas sastanak zatražio Miodrag Ranković, predsednik Sindikata radnika RB Kolubara, dela EPS-a koji, izgleda, nije imao svog predstavnika na sastanku Sindikata ovog javnog preduzeća u MRE.

Jučerašnji zbor radnika i rudara Rudarskog basena Kolubare, TE KO Kostolca i TENT-a  – delova Elektroprivrede Srbije vezanih za kopanje uglja i proizvodnju električne energije u termoelektranama koje sagorevaju lignit u javnost je ponovo, ovog puta kao goruću temu, izbacio pitanje sudbine tog dela zaposlenih u EPS-u, ali i samog javnog preduzeća i države Srbije, jer od toga hoće li Srbija odustati od uglja po scenariju na kome insistira Energetska zajednica ili će se, poput Poljske, na primer, koja, iako je članica EU, insistira na tome da ne ugasi na brzinu rudnike uglja i termokapacitete.

Sindikata radnika Rudarskog basena Kolubara zatražio je danas sastanak kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer, kako je u pisanoj izjavi medijima istakao Miodrag Ranković, predsednik Sindikata radnika RB Kolubara „jedino njemu verujemo. On nas nikada nije ni slagao ni zaobišao. Verujemo da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, razume ovu situaciju”.

Ukazujući da u današnjem razgovoru sa ministarkom rudarstva i energetike, Zoranom Mihajlović nisu učestvovali predstavnici radnika i sindikata RB Kolubare Ranković kaže:

„Samo dan posle protesta upozorenja Sindikata i radnika Rudarskog basena Kolubara, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je na sastanku sa Milanom Đorđevićem, predsednikom Sindikata radnika EPS, promenila stav i sada tvrdi da nema gašenja termoelektrana i da nije odlučeno da se odustaje od gradnje Termoelektrane Kolubara B, već da će se sve dodatno razmatrati. To je dokaz da ministarka Zorana Mihajlović ne zna šta radi, kao i da ne zna kojim pravcem Srbija treba da krene. Ovo je jedna velika smejurija i mi ne odustajemo od naših zahteva – tražimo nastavak gradnje TE Kolubara B i smenu ministarke Mihajlović. Ona ne radi u interesu građana Srbije već isključivo u interesu uvoznih lobija”.

Najava formiranja saveta za Kolubaru B

A sa sastanka sa predsednikom sindikata EPS-a, Milanom Đorđevićem Mihajlovićeva je poručila da nema gašenja elektrana, i da će biti formiran savet, koji će praviti plan za termokapacitete do 2050. gosine.

„Sindikat i radnici EPS-a i Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) uvek su radili zajedno i bili partneri svih prethodnih godina. To smo i danas i verujem da ćemo to biti i u budućnosti. Mnogo je važnih odluka u energetici koje treba da se donesu, a EPS kao najznačajnije preduzeće u ovom sektoru mora da bude snažno, moderno, finansijski uspešno i profitabilno. Veoma je važno da postoji jedinstvo, i kod sindikata, i u državi, jer samo tako kao zemlja možemo biti dobitnici u procesu energetske tranzicije”, rekla je Mihajlovićeva posle sastanka sa Sindikatom radnika EPS-a.

Ministarka je rekla da je jedna od tema sastanka bila i potencijalna izgradnja Termoelektrane Kolubara B i da je stav Ministarstva da se odluke u vezi sa novim investicijama moraju donositi zajednički i da je potreban plan šta će se raditi u energetici u narednih 20 i 30 godina.

„Formiraćemo savet u Vladi koji će raditi na planu rada i termokapaciteta i zamenskih kapaciteta do 2050. godine. U tom savetu će biti predstavnici više ministarstava – rudarstva i energetike, finansija i zaštite životne sredine, EPS-a i sindikat EPS-a. Zajednički interes je da EPS bude snažno preduzeće i nije glavno pitanje da li će se graditi određeni novi kapaciteti, nego šta je opravdano u ovoj situaciji, da li treba da se angažujemo u revitalizaiji postojećih elektrana i da učinimo sve da na održiv način proizvodimo električnu energiju”, rekla je Mihajlovićeva.

Ovo, međutim, nije u skladu sa ranijim dešavanjima po pitanju TE Kolubara B.

Jer, EPS je marta prošle godine sa kineskom kompanijom Pauer čajna potpisao preliminarni sporazum o saradnji za izgradnju ove termoelektrane.

Preliminarni sporazum potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, i Jang Bo, direktor kineske kompanije Pauer Čajna. Gradnja TE Kolubara B u Kaleniću, kod Uba, započeta je osamdesetih godina prošlog veka, a plan EPS-a je da se u saradnji sa kineskim partnerom, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, završi izgradnja tog zamenskog kapaciteta, sa jednim blokom snage oko 350 megavata.

„Ponosan sam jer smo uspeli da pokrenemo projekat koji je počeo i stao osamdesetih godina prošlog veka, a to je završetak izgradnje Termoelektrane Kolubara B. Zahvaljujući viziji i političkoj želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se EPS modernizuje, razvija i širi u vlasništvu države, mi smo napravili presek stanja šta je započeto i došli do današnjeg potpisivanja sporazuma koji je početna tačka za nastavak projekta”, istakao je tada Grčić.

TE Kolubara B kao zamenski blok treba da osigura održivi industrijski razvoj Srbije u skladu sa najnovijim tehnologijama i merama zaštite životne sredine koje je propisala EU. Blok u Kaleniću predstavlja zamenski kapacitet za TE Morava i TE Kolubara A.

Vučić da „preseče”

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a rekao je da je na sastanku razgovarano o bilansima EPS-a, tržištu električne energije, kao i o uspešnosti proizvodnje.

Govoreći o jučerašnjem zboru povodom projekta TE Kolubara B Đorđević je rekao da je mnogo insinuacija i manipulacije pratilo ovaj skup i da je on zloupotrebljen da bi se zatražila smena ministarke i rukovodilaca sindikata.

„Moj stav je bio da ne treba pozivati ljude na protest u koji su bili uključeni svi direktori pogona u Kolubari. Razumem bojazan rudara, svi mi živimo od tog teško zarađenog hleba, ali nije način da se perfidno nešto organizuje a da se govori o svemu osim o izgradnji Kolubare B. Ovde nema bojazni za zaposlene, nema gašenja termoelektrana, a da li će se neko postrojenje graditi to će pokazati ekonomske analize i procene uticaja”, poručio je Đorđević.

Zanimljivo je da su u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike navodi da su na ovom sastanku, pored ostalih, prisustvovali i predsednici sindikata površinskih kopova Kolubare i Kostolca, da je na sastanak bio pozvan i predsednik Sindikata Kolubare (Ranković), koji se nije odazvao pozivu.

Ranković, međutim, tvrdi da u današnjem razgovoru nisu učestvovali predstavnici radnika i sindikata Kolubare jer, kako je rekao “ona (ministarka) njih hoće da zaobiđe”.

Ističući da će od namera Zorane Mihajlović građani imati samo štetu Ranković je rekao: „Zato tražimo i sastanak kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer jedino njemu verujemo. On nas nikada nije ni slagao ni zaobišao. Verujemo da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, razume ovu situaciju i da razume da će od namera Zorane Mihajlović građani imati samo štetu. Građani će plaćati skuplju struju, a 20.000 radnika ostaće bez posla zbog ideja Zorane Mihajlović i Milana Đorđevića Đokina”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti