Obilne padavine privremeno zaustavile RiTE Gacko

Zbog obilnih kiša koje su negativno uticale na kvalitet uglja na deponiji, Rudnik i termoelektrana Gacko je privremeno isključena sa mreže. Pošto su potrebne velike količine mazuta za dogrevanje tog uglja, odlučili smo da je u periodu velikih voda, kad imamo dovoljno energije sa hidroelektrana, isplativije da TE Gacko zaustavi rad na nekoliko dana, dok se vremenske prilike stabilizuju, objasnili su iz ETS-a.

Rudnik i termoelektrana Gacko je isključena sa mreže zbog lošeg kvaliteta uglja usled obilne kiše koja je pala na deponiju uglja, a ne zbog njegovog nedostatka. To je poručeno juče iz Elektroprivrede Repubike Srpske, uz očekivanje da će se Termoelektrana Gacko večeras oko ponoći vratiti na mrežu.

Povodom kritika prema kojima је RiTE  prestao sa radom „zbog nedostatka uglјa, jer se srušilo jalovište, izvršni direktor za tehničke poslove u Elektroprivredi Republike Srpske Ivan Koprivica je objasnio:

Uzrok – ogromne kiše

„Termoelektrana Gacko nije ispala zbog nedostatka uglja, nego zbog njegovog lošeg kvaliteta, zbog ogromne količine kiše koja je pala na ugalj koji se nalazi na deponiji”.”

Dodao je da na deponiji ima između 30.000 i 40.000 tona uglja koji je zbog velike vlažnosti lošeg kvaliteta.

„Pošto smo morali da trošimo velike količine mazuta za dogrevanje tog uglja, odlučili smo da je u periodu velikih voda, kad imamo dovoljno energije sa hidroelektrana, isplativije da Termoelektrana Gacko zaustavi rad na nekoliko dana, da reši druge probleme na elektrani, kao što je čišćenje kotla”, rekao je Koprivica.

Vlaga smanjuje kalorijsku vrednost uglja

Kako je rekao, to se dešava svake godine kad su periodi velikih padavina.

„Ugalj je takvog kvaliteta da svaki procenat vlage smanjuje kaloričnu moć uglja i direktno se odražava na kvalitet i rad termoelektrane”, rekao je Koprivica.

Izvor: Srna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti