Objavljen tender za radove na gasovodu Niš- Dimitrovgrad

Nova gasna interkonekcija koja će povezivati Niš i Sofiju biće kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou.

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javnu nabavku usluge projektantskog nadzora izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

U specifikaciji tendera, koji je otvoren do 19. aprila, navodi se da će se izgradnjom magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad (gasna interkonekcija Srbija-Bugarska), izvršiti interkonekcija gasovodnih transportnih sistema Srbije i Bugarske.

Planskim rešenjima je predviđena izgradnja magistralnog gasovoda preko teritorije gradova Niš i Pirot i opština Bela Palanka i Dimitrovgrad.

Gasni interkonektor koji spaja ove dve zemlje, a na koji će povezati deonicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije, pušten je u rad u oktobru prošle godine. Bugarska je radove na izgradnji gasnog interkonektora na svojoj teritoriji počela još u februaru.

Međusistemska gasna veza Bugarska-Srbija (IBS) u Srbiji će iznositi 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša. Gasovod će biti kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavljaće projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 mil evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 mil evra, 49,6 mil evra je bespovratno sufinansiranje Evropske unije iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Vlade Srbije i sredstava JP Srbijagas.

Glavni izvođač radova je kompanija Glavbolgarstroy, a radovi pored dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora na teritoriji Srbije uključuju i gradnju četiri merno-regulacione stanice sa pratećim objekatima.

Očekuje se da će gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biti spremna za operativni rad polovinom ove godine.

Izvor: Ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti