Obnovljen spomenik kulture

Gimnaziju Uroš Predić u Pančevu, koja je osnovana 1863. godine, obnovljena je u sklopu programa NIS-a Zajednici zajedno. Osim novog savremenog izgleda objekta unapređena je energetska efikasnosti unutar ove obrazovne ustanove, koja je pravi spomenih kulture u Pančevu.

Kao kompanija koja u kontinuitetu ulaže u poboljšanje ekološke slike Srbije i unapređenje uslova obrazovanja, NIS je u okviru programa Zajednici zajedno, u saradnji sa Gradom Pančevom, podržao projekat zamene stolarije u zgradi pančevačke Gimnazije Uroš Predić. Vrednost projekta je veča od 5,5 miliona dinara, a zahvaljujući ovim sredstvima je, osim novog savremenog izgleda objekta, omogućeno i unapređenje energetske efikasnosti unutar ove obrazovne ustanove.

U okviru projekta zamenjen je ukupno 41 prozor sa ulične strane zgrade. Na ovaj način, pored toga što je smanjen gubitak toplotne energije, povećana je i bezbednost učenika i zaposlenih u školi, koja je osnovana 1863. godine. Radovi na Gimnaziji Uroš Predić, koja je jedna od najstarijih prosvetnih institucija u našoj zemlji, izvedeni su pod uslovima koje propisuje Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Svetozar Eremić iz NIS-ove Rafinerije nafte Pančevo istakao je značaj saradnje Grada Pančevo i NIS-a u okviru programa Zajednici zajedno.

NIS i Pančevo sarađuju duže od decenije

„Realizovali smo vrlo značajan projekat zamene stolarije, koji će dati novi kvalitet učenicima i nastavnom kadru i uticati na energetsku efikasnost same zgrade. Kompanija NIS i Pančevo u okviru ovog programa sarađuju duže od jedne decenije. Za to vreme smo realizovali 152 društveno-odgovorna projekta, čija vrednost je veća od 200 miliona dinara. Ovim želimo da unapredimo kvalitet života svih naših sugrađana, kao i onih koji borave u našem gradu. Naš fokus nije samo biznis, koji uspešno razvijamo kroz Rafineriju nafte Pančevo, već i društveno odgovorno poslovanje kroz koje ulažemo u zajednicu i gradimo Budućnost na delu, što i jeste slogan naše kompanije“, naveo je Eremić.

Zorica Pomar, direktorka Gimnazije Uroš Predić  zahvalila se kompaniji NIS na sredstvima koje je izdvojila za realizaciju projekta značajnog za ovu obrazovnu ustanovu.

„Ova zgrada je počela da se gradi 1863-1864. godine. Po dosadašnjim istorijskim dokumentima, do kojih smo došli, nismo našli podatke da je izvođena ovakva vrsta radova u tokom postojanja škole. Bitno je da smo realizovali ovaj projekat u domenu zaštite životne sredine. Ugradnjom prozora smo povećali energetsku efikasnost škole i smanjili gubitak energije. Ne manje značajno je da smo povećali bezbednost učenika i zaposlenih, jer je zamenjena stolarija na uličnom delu zgrade“, istakla je Pomar.

Akcenat na energetskoj efikasnosti

Program Zajednici zajedno kompanija NIS kontinuirano sprovodi već 14-tu godinu u saradnji sa 13 gradova i opština širom Srbije. Od 2009. godine do danas u cilju podrške razvoju partnerskih gradova i opština, NIS je uložio  blizu 1,5 milijardi dinara za realizaciju više od 1.000 projekata, koji su doprineli poboljšanju kvaliteta života u lokalnim zajednicama.

Do sada je u Grad Pančevo uloženo gotovo 200 miliona dinara i uspešno realizovano više od 150 projekata. Samo tokom prošle godine na teritoriji Pančeva uloženo je 14 miliona dinara za  realizaciju četiri projekta u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Osim podrške koju je NIS pružio pančevačkoj gimnaziji, podržani su projekti u još tri osnovne škole u Pančevu, koji su doprineli poboljšanju energetske efikasnosti u tim obrazovnim ustanovama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti