Od 2030. Ford će proizvoditi samo električne automobile

Sve je više proizvođača automobila koji smanjuju proizvodnju vozila na benzin i dizel. Sredinom 2026. godine svi automobili marke Ford biće dostupni i kao električni ili hibridni modeli, a do 2030. u Evropi će proizvoditi samo električne modele. U ponedeljak je Jaguar Lend Rover najavio da će svi njegovi automobili biti potpuno električni do 2030. godine, a njegova marka Jaguar do 2025. GM i Volvo Cars postavili su slično ambiciozne ciljeve.

Proizvođač automobila Ford najavio je da će njegova linija putničkih vozila u Evropi biti potpuno električna do 2030. godine. Sredinom 2026. godine, svi automobili ove marke biće dostupni i kao električni ili hibridni modeli, dodao je.

Ovom odlukom Ford se pridružuje listi proizvođača automobila koji smanjuju proizvodnju vozila na benzin i dizel. Na ovoj listi su, između ostalih, i Jaguar i Bentli.

Iz Forda najavljuju da će potrošiti milijardu dolara na modernizaciju svoje fabrike u Kelnu, s ciljem da proizvodi  električna vozila za masovno tržište do 2023. godine.

"Naša današnja najava da ćemo transformisati naš pogon u Kelnu, koji je dom našeg poslovanja u Nemačkoj već 90 godina, jedan je od najznačajnijih događaja decenijama unazad. To pokazuje našu posvećenost Evropi kao i modernoj budućnosti sa električnim vozilima, koja je u srcu naše strategije rasta", rekao je Stuart Rovlei (Stuart Rowley), predsednik Forda u Evropi.

Ford, koji drži 15% udela na regionalnom tržištu, najveći je proizvođač automobila koji je dao takvu najavu u Evropi.

U ponedeljak je Jaguar Lend Rover najavio da će njegovi automobili biti potpuno električni do 2030. godine, a njegova marka Jaguar do 2025. GM i Volvo Cars postavili su slično ambiciozne ciljeve.

Pooštreni propisi

Ove godine proizvođači automobila u EU suočiće se sa visokim novčanim kaznama ako ne ispune standarde o emisijama. Velika Britanija je, u međuvremenu, otkrila da planira da zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel od 2030. godine, a Francuska to isto planira do 2040. godine.

„Elektrifikacija automobila je skup predlog za proizvođače vozila, ali bez obzira na cenu, kompanije zaključuju da moraju preduzeti ovaj investicioni udar, kako bi se kasnije dobro pozicionirale. Ove decenije će se na mnogim tržištima videti kraj prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem“, rekao je David Leget (David Leggett), automobilski analitičar u GlobalData.

U utorak se pokazalo da bi Konverti (Coventry) aerodrom, u Engleskoj mogao biti mesto buduće velike fabrike – pogona za proizvodnju baterija za električne automobile.

Vlada Velike Britanije ranije je najavila finansiranje od 500 miliona funti kao deo plana za podršku elektrifikaciji vozila, uključujući razvoj gigafabrika širom Velike Britanije.

Izvor: BBC News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti