Od 31. marta Rusija neprijateljskim zemljama naplaćuje gas u rubljama

Do 31. marta treba omogućiti plaćanje gasa u rubljama za neprijateljske zemlje, naložio je predsednik Rusije Vladimir Putin ruskoj vladi, Centralnoj banci Rusije i Gaspromu. Ruski lider je naložio kompaniji Gasprom da prebaci ugovore u rublje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ruskoj vladi, Centralnoj banci Rusije i Gaspromu da do 31. marta sprovedu mere za promenu valute plaćanja gasa za sve zemlje koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Moskve, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Centralnom bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom Gasprom treba da sprovede set mera za promenu valute plaćanja za isporuku prirodnog gasa zemljama Evropske unije i drugim zemljama koje su uvele ograničavajuće mere protiv građana Ruske Federacije i ruskih pravnih lica, u rusku rublju. Izveštaj podneti 31. marta 2022. godine, a zatim – mesečno“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, vlada treba da odobri direktivu za izmenu postojećih ugovora Gasproma o isporukama gasa u segmentu promene valute plaćanja u rusku rublju. Prema spisku uputstava, to je potrebno učiniti do 31. marta „uz održavanje obima snabdevanja, cena i principa formiranja cena utvrđenih ugovorima”.

Osim toga, Centralna banka treba da zajedno sa ruskom vladom obezbedi mogućnost plaćanja prema gasnim ugovorima pretvorenim u isplatu isporuka u rubljama, uključujući kupovinu ruskih rubalja od strane kupaca energetskih resursa na domaćem deviznom tržištu. Rok za izvršenje tog naloga je takođe do 31. marta.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku prošle nedelje da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji Gasprom da prebaci ugovore u rublje. Ruski predsednik je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti