Od jesenas će Azotara ponovo raditi

Na jesen počinje proizvodnja tečnih mineralnih đubriva u pančevačkoj Azotari, najavljuje Danilo Tomašević, komercijalni direktor Promista, firme koja je početkom maja kupila ovu firmu u stečaju ističući da će HIP Azotara biti i proizvođač i distributer đubriva. Firma Promist je vlasnik i pančevačke Staklare, gde planiraju koncentraciju primarne poljoprivredne proizvodnje iz Južnog Banata.

U HIP Azotari trenutno je u toku provera proizvodnih pogona, a novi vlasnik, novosadski Promist, očekuje da bi uz neophodna ulaganja već na jesen mogla da počne proizvodnja tečnih mineralnih đubriva.

Promist je početkom maja kupio Azotaru u stečaju kao pravno lice za 650 miliona dinara na javnoj prodaji.

Komercijalni direktor Promista Danilo Tomašević kaže za Tanjug da je ta kompanija odlučna da u HIP Azotari pokrene proizvodnju mineralnih đubriva.

„I dalje smo u procesu registracije i svih formalno pravnih akata, da bi smo preuzeli vlasništvo nad HIP Azotarom u stečaju. I dalje su u toku ti administrativni poslovi, time se trenutno bavimo. Paralelno bavimo se i defektažom pogona, koji nije radio tri godine, da bi utvrdili koliko je investicija neophodno radi pokretanja proizvodnje”, kaže Tomašević.

Dodaje da Promist u ovom trenutku ne može da najavi koja će sve veštačka đubriva proizvoditi u Azotari u Pančevu, ali da je izvesno da će biti pokrenuta proizvodnja tečnih đubriva.

„To je nešto što vidimo čvrsto u ovom momentu, a za sve ostalo moramo da prethodno izvršimo defektažu svih pogona, jer tri godine fabrika nije radila. Mi se zaista nadamo da ćemo uspeti da pokrenemo barem jedan deo proizvodnje do jeseni”, kaže Tomašević.

Tokom stečaja Azotara je održavana u stanju „hladne cirkulacije”, što znači da bi trebalo da bude u stanju da se odmah pokrene proizvodnja.

„Ali, ipak, to se ne može znati dok se ne izvrši precizna defektaža svih vodova, svih kotlova i drugog”, kaže Tomašević.

Veštačka đubriva koja je svojevremeno lagerovao u Azotari Promist već nekoliko godina lageruje u skladištima na lokaciji nekadašnje Industrije stakla bliže centru Pančeva.

„Promist je kao skladištar poslovao na način koji je primeren distributeru mineralnih đubriva. HIP Azotara kao proizvođač će se sada baviti proizvodnjom, naravno i daljom distribucijom đubriva. Mi vidimo HIP Azotaru kao entitet koji će preuzeti praktično kompletan posao Promista kao distributera đubriva”, kaže Tomašević.

Iističući da će se zaposleni u Promistu truditi da svu moguću podršku daju HIP Azotari, koja kao pravno lice sada ponovo počinje da radi Tomašević kaže: „Nadam se da će Azotara raditi u novom sjaju, u nekom novom ruhu”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.