Od merenja ugljeničnog otiska do klimatske neutralnosti

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) pripremiće studiju za Fortenovu grupu, koja će obuhvatiti proračun emisija gasova staklene bašte iz opsega 1, 2 i 3, sa ciljem sistematskog rada Grupe na njihovom smanjenju. Projekat će se odvijati u nekoliko faza - od proračuna emisija i prikaza rezultata u skladu s GHG protokolom i ISO 14064-1 normom, do analize uslova za postizanje ugljenične neutralnosti.

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su ugovor o saradnji na izradi studije proračuna ugljenikovog otiska Fortenova grupe i njenih operativnih kompanija.

Ugovor su potpisali Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, i Dražen Jakšić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Izrada studije

Studija koju će EIHP pripremiti za Forten grupu obuhvata proračun emisija gasova staklene bašte iz opsega 1, 2 i 3, sa ciljem sistematskog rada Grupe na njihovom smanjenju.

Opseg 1 uključuje direktne emisije koje nastaju na lokaciji kompanije zbog sagorevanja goriva u nepokretnim i pokretnim energetskim izvorima, proizvodnim procesima, korišćenju zemljišta, promene u korišćenju zemljišta i šumarstvu te iz fugitivnih izvora. Indirektne emisije Opsega 2 nastaju izvan lokacija kompanije, a povezane su s nabavkom i potrošnjom električne, toplotne i rashladne energije. Takođe, biće izračunate ostale značajne indirektne emisije Opsega 3, povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi potrebnih za funkcionisanje poslovnih jedinica Fortenova grupe.

Konkretni ciljevi

Dobijeni proračuni predstavljaće temelj za utvrđivanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva smanjenja emisije gasova staklene bašte i izradu Strategije i Akcijskog plana za smanjenje ugljeničnog otiska u Fortenova grupi.

Upravo poslovni subjekti predstavljaju veliki deo rešenja za problem klimatskih promena i postizanje neutralnosti u rokovima koje predviđa Pariski sporazum, odnosno ciljevima koje je u vezi s tim postavila Evropska unija. Oni predviđaju da se do 2030. emisija gasova staklene bašte smanje za, najmanje, 55 odsto u odnosu na emisije iz 1990. godine i da Evropa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent, saopštili su iz Fortenova grupe i EIHP-a.

Do ugljenične neutralnosti

„Postizanje vlastite ugljenične neutralnosti predstavlja dugoročan cilj naše strategije održivosti, jer smo kao najveći privatni poslodavac u regionu Jugoistočne Evrope svesni svog uticaja na zajednice u kojima poslujemo, a time i svoje odgovornosti prema preuzimanju vodeće uloge u davanju doprinosa u smanjenju emisija gasova staklene bašte”, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Zato je, kaže, projekt koji se pokreće sa EIHP-om ključan, ne samo za proračune sadašnjeg nivoa ugljeničnog otiska Fortenova grupe i postavljanje konkretnih ciljeva za njegovo smanjenje, nego i za postavljanje visokih standarda održivosti u svim kompanijama Grupe – nezavisno od toga o kom  tržištu je reč, odnosno od stepena njegovog razvoja i nacionalnih regulativa u vezi sa pitanja smanjivanja uticaja na klimatske promene.

Strategija održivosti

„Pružanjem stručne podrške poslovnom sektoru u transformaciji ka niskougljeničnom poslovanju, EIHP ostvaruje i vlastitu misiju doprinoseći zelenoj energetskoj tranziciji. Radujemo se što nas je Fortenova grupa prepoznala kao pouzdanog partnera u ostvarenju vlastite strategije održivosti i smanjenju emisija gasova staklene bašte, rekao je Dražen Jakšić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Kako kaže, detaljan proračun ugljeničnog otiska, kako na nivou operativnih kompanija, tako i na nivou Grupe, važan je prvi korak koji će omogućiti Fortenovoj grupi da se upozna sa strukturom emisija i prepozna one aktivnosti koje doprinose ugljenikovom otisku.

Projekat po fazama

Sledeći korak jeste izrada strategije i akcionog plana u kome će se definisati mere za smanjenje emisija, a čijom će realizacijom Fortenova grupa dati i svoj značajan doprinos postizanju klimatske neutralnosti društva u celini.

Reč je o projektu koji će se odvijati u nekoliko faza – od proračuna emisija i prikaza rezultata u skladu s GHG protokolom i ISO 14064-1 normom, do pripreme strategije upravljanja ugljeničnim otiskom, akcionog plana za smanjenje emisija gasova staklene bašte i analize uslova za postizanje ugljenične neutralnosti.

izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti