Od oktobra ruski gas će u Mađarsku stizati iz Srbije

Mađarska je potpisala 15-godišnji gasni sporazum s Gaspromom, s tim što će od oktobra ove godine ruski gas umesto kroz Ukrajinu stizati preko Srbije. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u Sankt Peterburgu, u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma, sa ruskim Rosatomom dogovrio da se od jeseni ubrzaju radnje vezane za izgradnju nove mađarske atomske centale Paks.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio danas da je potpisao 15-godišnji sporazum o snabdevanju gasom s ruskom energetskom grupom Gasprom, koji će stupiti na snagu čim postojeći ugovor istekne u septembru.

Mada je poslednjih godina diverzifikovala kanale snabdevanja gasom otvarajući prekogranične interkonektore sa susedima, većim delom se, ipak, u uvozu priprodnog gasa oslanjala na Rusiju cevovodom preko Ukrajine. Otvaranjem novog južnog gasovoda preko Balkana (Turski tok, koji Bugari zovu Balkanski tok) to će se promeniti, prenosi Rojters.

"Od sada imamo na raspolaganju novu rutu za kupovinu gasa… Mađarska neće biti bez prirodnog gasa", poručio je Sijarto u video snimku na svojoj Fejsbuk stranici, dodajući da će konektor na granici između Srbije i te zemlje biti u funkciji do oktobra.

Šef mađarske diplomatije nije precizirao količinu gasa koju će Mađarska uvesti prema novom sporazumu, kao ni cenu, navodeći samo da će cene biti "fleksibilne" i da će kompanije dve zemlje pregovarati o detaljima.

Sijarto, koji boravi u Sankt Peterburgu na energetskom samitu u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma, takođe je rekao da je u odvojenim razgovorima postigao dogovor s ruskom državnom nuklearnom kompanijom Rosatom da se od jeseni ubrzaju radnje vezane za izgradnju nove mađarske atomske centale Paks.

Mađarska uprava za atomsku energiju mora do septembra da odobri zahtev za davanje dozvole državnoj kompaniji Paks 2 Zrt za izgradnju elektrane, a Sijarto je naveo da očekuje da bi Rosatom mogao da počne izgradnju sledeće godine.

Dodao je da vlada u Budimpešti već pregovara sa susednim zemljama o prodaji eventualnih viškova električne energije kada nuklearna elektrana Paks 2 bude priključena na mrežu za desetak godina.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.