Od praktikanta do stručnjaka na adekvatnom random mestu

Kroz programa prakse NIS Calling NIS daje šansu studentima da prva radna iskustva i nove veštine steknu u najvećoj naftnoj kompaniji u Srbiji. Kroz fleksibilan plaćeni program, koji se zasniva na 480 radnih sati prakse, praktikanti uz mentora upoznaju radnu sredinu. A NIS dobija mogućnost izbora najboljih mladih stručnjaka kao i formiranja visoko kvalifikovanog kadra, koji će moći da preuzme odgovorne pozicije u kompaniji i postanu lideri u svojim oblastima.

U okviru šeste sezone programa prakse NIS Calling, ove godine tim NIS-a je postao bogatiji za 44 praktikanta, koji su dobili priliku da prva radna iskustva i nove veštine steknu u najvećoj naftnoj kompaniji u Srbiji. I to u različitim oblastima naftne industrije. Za sve njih NIS je pripremio fleksibilan plaćeni program, koji se zasniva na 480 radnih sati prakse. Studenti mogu da ih rasporede tokom četiri meseca, u zavisnosti od njihovih obaveza na fakultetu.

Među polaznicima šeste generacije NIS Calling programa je i Gavrilo Mihajlović, student 4. godine Tehnološko-metalurškog fakulteta na smeru Hemijsko-procesno inženjerstvo. Ovaj mladi tehnolog je istakao da su, nakon razgovora sa ljudima koji su bili praktikanti u prethodnim sezonama programa, njegova očekivanja od NIS Calling visoka.

„NIS Calling predstavlja jedinstvenu priliku da vidim kako funkcioniše jedna velika i dobro organizovana korporacija. Smatram da je ovaj program izabrao mene jer u mojoj branši, hemijsko inženjerstvo, gotovo da ne postoji bolji ulaz u realne proizvodne procese“, kaže Gavrilo.

Očekivanja praktikanata

Milica Radovanović, student 4. godine Fakulteta bezbednosti, na smeru Civilna zaštita i zaštita životne sredine smatra da je NIS Calling idealno mesto na kome ona može doprineti svojim idejama i kreativnošću, kao i željom da dodatno napreduje.

„Moja očekivanja su da iskoristim pruženu mogućnost da steknem što više znanja i veština koje kompanija pruža. Pored toga, veoma se radujem upoznavanju mentora, tima, drugih praktikanata i celokupnog tima. Očekujem izazove i uzbuđenje. Ali, isto tako i da naučim da prevaziđem probleme i poteškoće. Smatram da će mi stečeno iskustvo biti od velikog značaja u daljem radu i usavršavanju“, ističe Milica i dodaje da je izabrala NIS Calling, kako zbog pozitivnih komentara i iskustva starijih studenata, koji su pohađali program tokom ranijih godina, tako i zbog fleksibilnosti koju pruža novim polaznicima.

Mentorska podrška

Podršku mladim stručnjacima tokom trajanja programa pružiće 44 mentora, zaposlenih NIS-a, koji će pratiti razvoj svakog polaznika pojedinačno, u skladu sa mentorskim planom. Na taj način će pomoći praktikantu u realizaciji planiranih aktivnosti, kao i u procesu prilagođavanja na novu poslovnu sredinu.

„Program NIS Calling pruža mogućnost izbora najboljih mladih stručnjaka kao i formiranja visoko kvalifikovanog kadra, koji će moći da preuzme odgovorne pozicije u kompaniji i postanu lideri u svojim oblastima. Angažovanje mladih stručnjaka, pre svega, znači novu energiju u timu. Očekujem pre svega da polaznik pokaže veliko interesovanje i želju za usvajanjem novih znanja i da postane značajan član u našem timu. Sa svoje strane, potrudiću se da praktikantu omogućim da stekne sva potrebna znanja kako bi na kraju programa mogao da donese odluku da li je konkretna oblast upravo ta kojom želi da se bavi u budućnosti“, kaže Jovana Barać, rukovodilac Sektora za tehnički limit, analizu efikasnosti i ugovaranje u NIS-u, koja je i jedan od mentora u okviru programa.

Osim praktičnog angažovanja, studentima je, takođe, omogućeno i da se dodatno edukuju u okviru Korporativnog univerziteta kompanije NIS, čiji su gostujući predavači renomirani domaći i strani stručnjaci iz različitih oblasti.

Prilika za prva radna iskustva

NIS Calling program je fleksibilan program prakse kompanije NIS, koji omogućava zainteresovanim studentima odabranih fakulteta da steknu prva radna iskustva i nove veštine u dinamičnom poslovnom orkuženju i na taj način se upoznaju u praksi sa oblastima za koje se školuju. Program je namenjen studentima treće, četvrte i pete godine studija (master ili apsolvent), koji mogu da konkurišu tokom različitih sezona u godini, u skladu sa traženim pozicijama. Do sada je priliku da uči i dodatno se obrazuje kroz ovaj program dobilo više od 130 polaznika, a više od 30 njih ostalo je da radi u NIS-u.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti