Odakle dolazi naša hrana?

Hrana kao pojam predstavlja bilo koji materijal koji apsorpcijom u živom organizmu služi da bi se održavali živi sistemi. Jedna od hrana živih bića su usevi. Usevi su uzgajani su u svrhu proizvodnje hrane za ljude ili stoku, goriva, industrijskog materijala ili u neku drugu svrhu. Da li ste znali da više od dve trećine nacionalnih useva u stvari potiče sa nekog drugog mesta?

Ljudi su birali i uzgajali useve za određene namene od nastanka poljoprivrede, pre nekih 10.000 godina. To je oblikovalo uzgajanje useva danas.

Sada je sistem ishrane potpuno globalan. Na primer, Brazil je sada najveći proizvođač soje na svetu, iako je soja poreklom iz istočne Azije.

Proizvođači osnovnih useva danas

Osnovni usevi su oni koji se najčešće uzgajaju i konzumiraju. Oni se mogu razlikovati od zemlje do zemlje u zavisnosti od dostupnosti.

U 2020. godini, šećerna trska, kukuruz, pšenica i pirinač činili su oko 50% globalne proizvodnje useva.

Ali kada su proizvodnja i distribucija osnovnih useva ugroženi, posledice se mogu osetiti globalno. U tabeli ispod su prikazane zemlje koji su bile najveći proizvođači osnovnih useva u 2020. godini.

Zemlje koji su bile najveći proizvođači osnovnih useva u 2020. godini. Šećerna trska, kukuruz i pšenica / Izvor: Visual Capitalist

Kao što možete videti iz gornjih podataka u tabeli, Brazil je najveći svetski proizvođač šećerne trske i jedan od tri najveća proizvođača kukuruza.

Budućnost bezbednosti hrane

Globalna sigurnost hrane zavisi od osnovnih useva i zemalja koje ih proizvode. Kako se globalna populacija povećava, raste i potreba za uzgojem useva.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) procenjuje da će do 2050. godine svet morati da poveća proizvodnju hrane za oko 70% kako bi se prehranilo stanovništvo koje stalno raste.

Rano rešenje za bezbednost hrane bilo je transport useva iz drugih regiona kao dopuna ishrani. Sada se prinosi useva moraju povećati kao sledeća faza u jačanju naše prehrambene sigurnosti. Đubriva su ključni korak u ovom procesu i suštinski sastojak budućnosti globalne bezbednosti hrane. Ona obezbeđuju glavne hranljive materije koje povećavaju proizvodnju useva i jačaju sigurnost ishrane.

Na primer, Brazilske kalijumove soli se izvlače iz zemlje da bi se ona potom kao prerađeni proizvod vratila u zemlju kao đubrivo, pospešujući proizvodnju hrane i pomažući da se održi kontinuirani rast u poljoprivrednom sektoru.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti