Odblokiran Huawei u Švedskoj

Švedski sud suspendovao je odluku švedskog telekomunikacionog tela PTS o blokadi učešća kineskog Huaweija u uvođenju 5G mreže u ovoj zemlji. Inače, Švedski Ericsson i finska Nokia najveći su Huaweijevi konkurenti u isporuci mrežne opreme 5G.

Švedski sud suspendovao je presudu da kineska telekomunikaciona kompanija Huawei ne sme učestvovati u postavljanju 5G mreže. Huawei je osporio argumente lokalnog telekomunikacionog tela PTS, koje je reklo da firma predstavlja sigurnosni rizik za državu. Sud traži dodatna pojašnjenja kako bi opravdao zabranu.

Zbog odluke suda, Švedska pošta i lokalno telekomunikaciono telo PTS morali su odložiti aukciju frekvencija, koja je trebala da se održi juče, prenosi SEEbiz pisanje francuske novinske agencije AFP.

PTS je 20. oktobra, kada je zabranio Huaweiju učešće u uvođenju 5G mreže, napisao da moraju osigurati održavanje švedske bezbednosti u skladu sa novim zakonodavstvom. Sud je PTS-u sada naredio da pruži dodatna obrazloženja zabrane.

Huawei je u međuvremenu istakao da takav argument nema pravnu osnovu. Dodali su kako bi odluka PTS-a, kojom se švedskim firmama zabranjuje kupovina opreme Huaweia, a istovremeno naređuje da moraju ukloniti već ugrađenu opremu kineskog proizvođača, nanela nepopravljivu štetu kompaniji.

Švedska se na zabranu odlučila nakon što su SAD pojačale pritisak na savezničke zemlje da povuku Huawei iz svoje telekomunikacione infrastrukture. U Vašingtonu tvrde da Peking koristi Huaweijevu opremu za špijunažu, što i Kina i Huawei žestoko poriču.

Nakon Velike Britanije, Švedska je bila druga zemlja u Europi i prva u EU koja se odlučila za zabranu. Švedski Ericsson i finska Nokia najveći su Huaweijevi konkurenti u isporuci mrežne opreme 5G.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti