Odmeravanje tržišta za proširenje kapaciteta bugarsko-grčkog gasovoda

Prema ispitivanju interesovanja tržišta za povećanje ukupnog tehničkog kapaciteta bugarsko-grčkog gasovoda, kompanije koje su učestvovale u neobavezujućoj fazi postupka izrazile su potrebu za dodatnim kapacitetima do četiri milijarde kubnih metara godišnje, za narednih nekoliko gasnih godina. Gasovod trenutno ima prenosni kapacitet od tri milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje, a unapred je projektovano povećanje kapaciteta na pet milijardi m3 godišnje.

Interkonektor Grčka-Bugarska je od primarnog značaja za diversifikaciju izvora prirodnog gasa, kako za Bugarsku, tako i za region Centralne i Jugoistočne Evrope, poručili su premijeri ove dve zemlje prošle godine u julu, prilikom otvaranja novog gasovoda. Grčko-bugarska međusistemska gasna veza je projektovana za prenos prirodnog gasa između dve zemlje, povezujući bugarsku nacionalnu gasnu mrežu Bulgartransgaz EAD, u blizini grada Stare Zagore, i grčku gasnu mrežu DESFA  S.A. – u grčkoj oblasti Komotini.

I na sajtu Evropske komisije navodi se da je cilj izgradnje 182,5 km dugog bugarsko-grčkog gasovoda, kojim prirodni gas iz Azerbejdžana ide ka Bugarskoj, poboljšanje sigurnosti snabdevanja, uz diversifikaciju ruta i izvora uvoza prirodnog gasa za obe zemlje i širi region Jugoistočne Evrope. Otvaranjem dodatne rute između jugoistočne i centralno-istočne Evrope gasovod postaje deo vertikalnog Južnog gasnog koridora Oko 83% gasovoda je u Bugarskoj i oko 17% u Grčkoj.

Prenosni kapaciteti

Navedeno je da gasovod ima prenosni kapacitet od tri milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje (bcm/god) (380,5 kNm3/h) i projektovan je za dvosmerni transport gasa. Takođe, unapred je projektovano povećanje kapaciteta gasovoda do 5 bcm/god, kroz izgradnju međukompresorske stanice.

Upravo u cilju procene potražnje tržišta za povećanjem tehničkog kapaciteta gasovoda Grčka-Bugarska na skoro 5 milijardi kubnih metara godišnje, u julu je nezavisni operater prenosnog sistema ICGB započeo proces ispitivanja tržišta, koji je podeljen u dve glavne faze – neobavezujuću i obavezujuću fazu. Implementira se u saradnji sa operaterima prenosnih sistema Bulgartransgaz (Bugarska), DESFA (Grčka) i Transjadranskim gasovodom (TAP).

Saradnja operatera prenosnih sistema

„Preduzeli smo neophodne korake da koordiniramo proces sa tri sistema prenosa operatera i oni su potvrdili pokretanje procedure za dodatni kapacitet na njihovoj strani. Uspostavljanjem povezanosti sa DESFA i sa Aleksandropolis LNG terminalom, mi ćemo efikasno stvoriti veza između globalnih proizvođača i trgovaca LNG-om i tržišta gasa jugoistočne Evrope“, poručio je ICGB pred početak ispitivanja tržišta, prema pisanju portala 24 časa.

Prva faza procesa pokrenuta je 3. jula, kada su svi zainteresovani pozvani da pošalju svoje neobavezujuće prognoze potražnje kapaciteta najkasnije do 28. avgusta.

Sledeći koraci, u zavisnosti od zaključaka izveštaja, obuhvataju pripremu predloga projekata, sprovođenje javnih konsultacija i podnošenje konačnog predloga projekta nadležnim nacionalnim regulatornim organima.

Interesovanje tržišta

Kako je pre nekoliko dana preneo portala BTA, nezavisni operater prenosa ICGB (ICGB) je objavio uspešne rezultate neobavezujuće faze postupka za dodatni kapacitet interkonektora Grčka-Bugarska.

Interesovanje tržišta za nekoliko uzastopnih gasnih godina je skoro duplo veće od početnih očekivanja. Iako ove indikacije još uvek nisu obavezujuće za trgovce, radi se o uspešnom prvom koraku ka potencijalnom proširenju kapaciteta IGB-a sa sadašnjih tri milijarde m3 godišnje, na pet milijardi m3 godišnje, poručuje ICGB.

Aukcije održane na dve velike platforme za rezervaciju kapaciteta ponudile su raspoloživi kapacitet na interkonektoru za pet uzastopnih gasnih godina. Rezultati su odlični, a na naše tržište prvi put dolaze i novi dobavljači gasa zahvaljujući novoj infrastrukturi, saopštili su iz ICGB.

Rezervisani kapaciteti

Tom prilikom je navedeno i da je preko 82 odsto ukupnog kapaciteta za predstojeću gasnu godinu već rezervisano (2023-2024). Zato bugarski operater razmatra planove za proširenje kapaciteta objekta, poručujući da će to dodatno ojačati ulogu Bugarske i Grčke na energetskoj mapi regiona.

Kompanije koje su učestvovale u neobavezujućoj fazi postupka izrazile su interesovanje za dodatme kapacitete do četiri milijarde kubnih metara godišnje, za narednih nekoliko gasnih godina, na interkonektivnim tačkama gasovoda – sa grčkim nacionalnim operaterom DESFA i bugarskim nacionalnim operaterom Bulgartransgaz, saopštava ICGB.

Proširenje regionalne saradnje

BTA podseća da je ICGB ranije saopštio da za prvi kvartal naredne gasne godine, koja počinje početkom oktobra, interkonektor Grčka-Bugarska ima rezervisan kapacitet od 76 odsto. Za preostala tri kvartala, rezervacije su premašile 84 odsto ukupnog kapaciteta objekta.

Bugarsko-grčki gasovod je prva ruta za raznovrsne isporuke prirodnog gasa u Bugarsku, koja doprinosi povećanju sigurnost snabdevanja i diversifikaciju izvora. Nova infrastruktura stvara mogućnosti za prenos prirodnog gasa u druge zemlje u regionu, uključujući Moldaviju i Ukrajinu, navodi se u saopštenju ovog operatera.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti