Održiva zajednica za budućnost narednih pokoljenja

Budućnost narednih pokolјenja, dece, unuka je na prvom mestu, poruka poslata sa Foruma 01 pod nazivom Naša održiva zajednica, koji su organizovale Večernje novosti. Poseban fokus diskusije bio je na potrebi razvoja lјudskih i očuvanja prirodnih resursa, kao i na unapređenju kvaliteta života naših sugrađana. Diskutovano je i o načinima kako da našu zajednicu učinimo inkluzivnijom, bezbednijom i omogućimo joj dugoročan održivi razvoj u izazovnim vremenima.

U proteklih godinu dana tokom svakog meseca milion domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine što pokazuje da građani vode računa o potrošnji energije, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na Forumu 01 Večernjih novosti pod nazivom Naša održiva zajednica.

Budućnost narednih pokolјenja, dece, unuka je na prvom mestu – jasna je poruka poslata sa Foruma 01. Poseban fokus diskusije bio je na potrebi razvoja lјudskih i očuvanja prirodnih resursa, kao i na unapređenju kvaliteta života naših sugrađana. Diskutovano je i o načinima kako da našu zajednicu učinimo inkluzivnijom, bezbednijom i omogućimo joj dugoročan održivi razvoj u izazovnim vremenima.

Građani shvataju značaj energetske efikasnosti

„Decenijama smo imali veoma niske cene električne energije i gasa i kao da smo zaboravili da vodimo računa o potrošnji energije i energenata. Građani su pokazali da razumeju ozbilјnost energetske krize, odazvali su se pozivu države za štednju energije i sami su dali značajan doprinos da prođemo lakše kroz prošlu zimu. Između 36 i 45 odsto kupaca mesečno je ostvarilo popust na računu za električnu energiju koji je u zavisnosti od količine ušteđene energije iznosio od 15 do 30 odsto“, rekla je ministarka.

Đedović je istakla da je država podržala građane subvencijama koje omogućavaju ne samo uštede već i manju potrošnju energije unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Akcenat na saniranju javnih objekata

„To je dalo rezultat. Na prethodnim javnim pozivima je oko 20.000 domaćinstava imalo priliku da sprovede neku od mera energetske efikasnosti. Na aktuelnom javnom pozivu učestvuje 131 lokalna samouprava u kojoj će domaćinstva sanirati svoje objekte, a ukupno oko 50.000 domaćinstava u narednih nekoliko godina. Za ovaj program obezbedili smo 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima značajna pažnja se posvećuje energetskom saniranju javnih objekata koji su veliki potrošači energije.

„Moramo da nastavimo da ulažemo u sanaciju škola, vrtića, domova zdravlјa i kulture, biblioteka, opštinskih i drugih javnih objekata koji su veliki potrošači energije. U ovoj godini obezbedili smo 400 miliona dinara za te namene kako bismo ostvarili značajne uštede energije“, rekla je.

Ulaganja u energetike prioritet naredne dve decenije

Đedović Handanović je istakla da ulaganja u energetiku moraju da budu prioritet u narednih 20 godina.

„Imamo tri cilјa, prvi je energetska nezavisnost, zatim da obezbedimo najnižu cenu za građane i privredu i treći da imamo sigurnost snabdevanja i rada našeg energetskog sistema. Energetika je resor koji traži dugoročna planiranja i potrebno je dosta vremena kako bi se video rezultat. Usvojili smo plan investicija u energetsku infrastrukturu tokom narednih 10 godina koji predviđa investicije od 15 milijardi evra, najpre u obnovlјive izvore energije, distributivnu i prenosnu mrežu, reverzibilne hidroelektrane“, rekla je ministarka.

Litijum – treba razlotriti kako iskoristiti to bogatstvo

Upitana šta bi potencijalna eksploatacija litijuma donela Srbiji, Đedović Handanović je rekla da treba da razmotrimo na koji način možemo da iskoristimo bogatstva kojim raspolažemo u smislu zatvaranja lanca vrednosti koji bi podrazumevao fabrike za proizvodnju baterija i električnih automobila.

„Nove decenije razvoja i novi industrijski poredak su pred celim svetom u kojem će biti neophodno oslanjanje na određene kritične mineralne sirovine. Evropska komisija je procenila da će EU tržište litijumskih baterija vredeti 250 milijardi evra već 2025. godine, a proizvođači automobila i baterija su globalno najavili 1.200 milijardi dolara investicija u elektrifikaciju do 2030. godine. Srbija je izuzetno bogata mineralnim resursima koji se nalaze i na listi kritičnih mineralnih sirovina EU. Projekat Jadar smo zaustavili pre nego što smo imali priliku da vidimo rezultate Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Trebalo bi da razmotrimo na koji način možemo da iskoristimo bogatstva kojim raspolažemo u smislu zatvaranja lanca vrednosti, koji bi značio fabrike za proizvodnju baterija i električnih automobile”, rekla je.

NIS godinama na putu zelene agende

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, kazao je da su

Lјudi su najvažniji deo svake zajednice. Zato kompanija NIS predano radi na profesionalnom razvoju zaposlenih, ali i doprinosi unapređenju kvaliteta obrazovanja u Srbiji, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a u diskusiji Naša održiva zajednica, govoreći o značaju održivog razvoja, kao i o važnosti pružanja doprinosa ostvarenju Cilјeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

„Samo u 2022. godini organizovali smo više od 3.400 obuka za više od 4.400 zaposlenih. Pored toga, pružamo šansu mladim lјudima da prve karijerne korake učine u našoj kompaniji i već godinama smo jedan od najpoželјnijih poslodavaca u Srbiji. Takođe, kontinuirano podržavamo obrazovne i naučne ustanove u Srbiji. Putem programa „Zajednici zajedno“ ove godine uložićemo 144,5 miliona dinara u unapređenje nastavnog procesa i infrastrukture osnovnih i srednjih škola, kao i naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova širom zemlјe“, rekao je Tjurdenjev.

Prvi čovek NIS-a je kazao da za kompaniju energetska tranzicija nije novina, već put kojim se kreće već godinama.

„Na tom putu od velikog značaja je naša zelena agenda – u ekološke projekte i biznis projekte koji indirektno pozitivno utiču na zaštitu životne sredine od 2009. godine uložili smo više od 900 miliona evra. Unapređenje zaštite životne sredine je među našim osnovnim prioritetima i projekte realizujemo sa namerom da oni ne doprinose samo našim poslovnim rezultatima, već i bolјoj ekološkoj slici cele Srbije“, zaklјučio je Tjurdenjev.

Izveštaj o održivom razvoju NIS-a

Na panelu je razgovarano i o značaju energetske tranzicije za ostvarivanje Cilјeva održivog razvoja.

Kompanija NIS je jedan pionira u oblasti izveštavanja o održivom razvoju i u junu je na korporativnom sajtu objavila Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu, što je 13. uzastopni verifikovani izveštaj. U ovom dokumentu se navodi da kompanija svojim poslovanjem pruža snažan doprinos osnovnim principima održivog razvoja: ekonomskom napretku, razvoju lјudskih resursa, zaštiti životne sredine i podršci zajednici. U oblasti održivog razvoja kompanija NIS se rukovodi globalnim cilјevima Ujedinjenih nacija i u Izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih cilјeva čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima.

Čačani donose svoju Strategiju održivog razvoja

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, govorio je o značaju edukacije u lokalnoj zajednici i istakao da Grad Čačak na svakih sedam godina donosi Strategiju održivog razvoja koja podrazumeva i mnogo edukativnih elemenata, od predškolskog uzrasta do osnovnih i srednjih škola.

„Edukacija se realizuje i kroz saradnju sa društveno odgovornim kompanijama kao što su NIS i kompanija Novosti, kao i kroz kontinuiranu saradnju sa Vladom Srbije. Kroz različite zajedničke projekte doprinosimo tome da se deca već od malena edukuju o tome koliko je važna posvećenost zaštiti životne sredine. Zajedno sa Vladom Srbije i resornim Ministarstvom intenzivno smo radili na merenju zagađenja u najgušće naselјenim delovima grada. Ugalј i mazut smo zamenili sa energetski prihvatlјivijim gorivima, u našem slučaju gasom, a u bliskoj budućnosti će kompletna teritorija Grada imati mogućnost uklјučenja na gasne instalacije“, rekao je Todorović i istakao da NIS i Grad Čačak već 15 godina zajedno rade na različitim projektima čiji je cilј bolјi i kvalitetniji život građana Čačka i okoline.

Milun Todorović rekao je da je za građane od velikog značaja stabilnost.

„Pored zdravog i kvalitetnog vazduha, dobre, zdrave i ukusne hrane, kvalitetne vode, lјudi žele stabilnost u svim ovim elementima – zdravom vazduhu, električnom napajanju, vodosnabdevanju. Činjenica je da je sve veća potrošnja u Čačku zbog industrijskog rasta. Kako bi građani imali bolјi kvalitet života potrebno je da osnažimo privredu i ojačamo infrastrukturu na čemu intenzivno radimo sa Vladom i resornim ministarstvima. Moja lična preporuka je da lokalna samouprava mora uvek da bude uz svoju državu, ministarstva i rukovodstvo kako bi građani imali što više benefita“, zaklјučio je Todorović.

Održiva zajednica za buduće generacije

Slobodan Krstović, direktor Odelјenja za održivi razvoj NALED-a je naveo da je izuzetno važno razmišlјati o tome šta ostavlјamo u nasleđe budućim generacijama i da je za izgradnju dugoročno održive zajednice potrebna sinergija brojnih društvenih činilaca. Istakao je da je tema 17 Cilјeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN) u vrhu prioriteta NALED-a.

„Održivi razvoj je takav razvoj društva koji raspoloživim resursima zadovolјava lјudske potrebe, ne ugrožavajući sisteme i životnu sredinu čime se omogućava dugoročno postojanje društva i njegovog okruženja. Naša planeta je drugog dana avgusta ove godine ušla u ekološki dug. To znači da smo za prvih osam meseci potrošili onoliko resursa koliko zemlјa može da obnovi tokom jedne godine. Jako je važno šta ćemo ostaviti budućim generacijama, poručio je Krstović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti