Održivi energetski razvoj – vizije zelene Srbije

U skupštinskoj procedure danas su predlozi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije kao i izmene i dopune Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Ovo je prvi korak u novoj energetskoj politici i ostvarenju vizije zelene Srbije, rekla je resorna ministarka, Zorana Mihajlović predstavljajući poslanicima novi investioni plan, vredan 16 milijardi evra.

Novi investicioni plan u oblasti rudarstva i energetike predstavlja svojevrsni „nju dil”, sa projektima vrednim blizu 16 milijardi evra, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva u raspravi u Skupštini Srbije, gde su na dnevnom redu predlozi četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike.

„Zahvaljujući jasnoj politici Vlade i novim zakonima koje smo pripremili, napravili smo investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva vredan blizu 16 milijardi evra. Vrednost novih ulaganja samo u sektoru elektroenergetike iznosi oko 6,6 milijardi evra, a oko tri milijarde evra u rudarstvu i geologiji. Velika ulaganja očekujemo i u korišćenju obnovljivih izvora energije, oko 4,4 milijarde evra u solarne elektrane, vetroelektrane i biomasu, kao i u energetsku efikasnost, gde je planirano više od 400 miliona evra. U sektoru nafte vrednost projekata je oko 200 miliona evra, više od 500 miliona evra u gasnom sektoru, a oko 400 miliona evra u sektoru toplotne energije”, rekla je Mihajlovićeva ističući da su „ove investicije važne kako bi Srbija bila energetski bezbedna, razvijenija i bolje povezana sa regionom. Naš cilj je da, kao što je već u saobraćaju tranzitni koridor, Srbija bude nezaobilazna ruta i u oblasti energetike, ali i da budemo prepoznatljivi po zelenoj energiji. Ovim investicionim planom okrećemo se pre svega obnovljivim izvorima energije, izgradnji velikih i srednjih hidroelektrana, gasnih elektrana, sa kojima ćemo osigurati energetsku bezbednost u narednim decenijama u kojima ćemo morati postepeno da smanjujemo proizvodnju iz termoelektrana”.

Ostvarenje vizije zelene Srbije

Precizirajući da je Ministarstvo pripremilo dva nova zakona – zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i izmene i dopune dva zakona – Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Mihajlovićeva je, braneći pred poslanicima predloge ovih zakonskih rešenja rekla da je ovo prvi korak u novoj energetskoj politici Srbije i ostvarivanju vizije zelene Srbije.

„Ovo je period prekretnica u energetici na globalnom planu i Srbija je deo tog procesa i fundamentalnih promena. Prethodnih godina nije se dovoljno vodilo računa o tome da gradimo nove velike i srednje hidroelektrane, da imamo više energije iz obnovljivih izvora, da se energija koju trošimo ne rasipa neefikasno i neracionalno. Zato smo pripremili novi set zakona u ovoj oblasti, kako bismo imali nove investicije u energetici i rudarstvu i više zelene energije. Danas energetika i rudarstvo učestvuju sa oko pet odsto u BDP-u, a mi verujemo da učešće ovih sektora može da bude i 10 odsto BDP-a. Takođe, ovi zakoni su i osnov za novi investicioni plan, sa projektima vrednim blizu 16 milijardi evra”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla da novi zakoni daju veliki značaj zaštiti životne sredine i da više nikakve odluke u oblasti energetike ne mogu biti donete bez vođenja računa o ekologiji.

„Posebno smo ponosni na prvi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je važan da bismo imali više energije iz ovih izvora u narednim decenijama i drugačiji energetski sektor. Naša vizija, vizija Vlade i vizija predsednika Srbije kad je potpisao Sofijsku deklaraciju, kojom smo se obavezali na Zelenu agendu, jeste zelena Srbija. Naš cilj je da najmanje 40 odsto energije dobijamo iz obnovljivih izvora do 2040, a 50 odsto do 2050. Verujem da je to moguće i zakoni o kojima danas razgovaramo su prvi korak u tom procesu“, dodala je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva je navela da je jedan od prioriteta u oblasti energetike regionalno povezivanje i da, kao što je Srbija postala tranzitno čvorište u oblasti transportatako sada radimo na povezivanju sa susedima u gasnom sektoru i u oblasti elektroenergetike.

Odgovarajući na komentare poslanika u Narodnoj skupštini o ekološkom protestu, rekla da ako istinski želimo da brinemo o životnoj sredini, onda bi o njoj trebalo da brinemo 24 sata, a ne da to koristimo u političke svrhe, jer to nikome neće doneti dobro.

„Кakav je to ekološki protest iza kojeg ostane smeće koje je skupljala Gradska čistoća”, upitala je Mihajlovićeva komentarišući da su organizatori protesta iskoristili ekološke probleme i pitanje klimatskih promena u političke svrhe, a da je činjenica da su neka od pitanja koja su pokrenuta na protestu već deo novih zakona koji se razmatraju u Skupštini.

Održiva energetska politika

Zakoni iz oblasti rudarstva energetike koji se danas brane pred poslanicima predstavljaju važan korak kako bi energetska politika države bila održiva i odgovorna prema životnoj sredini, rekla je resorna ministarka.

„Vlada Srbije je opredeljena da bude deo velikih promena koje se dešavaju u svetu, a koje podrazumevaju i proces energetske tranzicije i klimatski neutralan razvoj. Ovim zakonima omogućava se ne samo da energetska politika države bude održiva i odgovorna prema životnoj sredini, već i da se bavimo važnim strateškim pitanjima za budući razvoj ovog sektora. Ovim zakonima stvaramo bolje uslove za investicije, digitalizacijom procedura kroz uvođenje e-energetike i e-rudarstvo, ali i vodimo računa o energetski ugroženim kupcima, koji će usvajanjem ovih zakona, pored kupaca električne energije i gasa, obuhvatiti i kupce toplotne energije”, navela je Mihajlovićeva dodavši da se nada da će rasprava o zakonima biti dobra i konstruktivna kako bi se usvojili što kvalitetniji zakoni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti