Srbija prepoznala potencijal i značaj biomase

Ograničenje cena električne energije u EU može da poremeti industriju biomase

Ministri energetike EU postigli su politički dogovor o vanrednim merama krajem septembra, uključujući ograničenje cene struje od 180 evra/MWh. Ograničenje cena u EU moglo bi da ima "nenamerne posledice" i veliki uticaj za tržište biomase. Međutim, panelisti su se složili da mere neće uticati na 90 procenata biomase na tržištu.

Ograničenje cena u EU moglo bi da ima „nenamerne posledice“ i veliki uticaj za tržište biomase, rekli su predstavnici sektora na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja industrijskih peleta u Majamiju početkom oktobra, izvestila je nezavisna medijska organizacija Argus.

Ministri energetike EU postigli su politički dogovor o vanrednim merama krajem septembra, što uključuje ograničenje cene struje od 180 evra/MWh, a cilj im je da formalno usaglase pravnu normu do kraja oktobra. Ograničenje će se primenjivati na proizvođače električne energije, uključujući posrednike, do 30. juna 2023.godine. Pokrivaće električnu energiju koja nije dobijena od gasa i uglja, uključujući biomasu koja se prodaje na tržištu, i isključuje proizvodnju pod bilo kojim oblikom državnih subvencija. Države članice bi imale fleksibilnost da postave veću granicu ili ciljaju na druge tehnologije i druge aktere, uključujući trgovce energijom.

Zabrinutost zbog uticaja ograničenja

Panel evropskih komunalnih preduzeća izrazio je zabrinutost zbog uticaja ograničenja. „Postoji mnogo neizvesnosti“ o tome šta će mere značiti za evropske generatore na biomasu i kako se mogu primeniti na nacionalnom nivou, rekao je direktor danskog preduzeća Orsted Soren Alsing. Međutim, panelisti su se složili da mere neće uticati na 90 procenata biomase na tržištu, jer se ne očekuje da će energija proizvedena u okviru subvencija i na osnovu dugoročnih ugovora biti uključena u regulaciju o ograničenju.

Nenamerne posledice

Može doći do nenamernih posledica ako zalutate na tržište i postavite veštačka ograničenja cena, rekao je šef za goriva britanske kompanije Drak Group Rič Tejlor. Iako je Velika Britanija izvan granica EU, to nije pozitivan potez i privremeno bi se dislociralo tržište, rekao je Tejlor.

Ograničenje bi moglo dovesti do „kolapsa cena“ na tržištu drvenih peleta za grejanje za stambene objekte, ako količine industrijskih peleta pređu u premium segment. Iako bi to koristilo potrošačima, moglo bi da poremeti šire tržište, rekao je predsednik Svetske asocijacije za bioenergiju Kristijan Rakos. Naknadno niže cene mogle bi da budu pozitivne za reputaciju sektora peleta i od koristi za potrošače, dodao je Rakos.

Prostor za unapređenje postoji

Ima prostora za napredak, ako trenutna situacija bude „više u korist biomase“, odnosno ako se planirana konverzija uglja u gas odloži i umesto toga pređe na biomasu, rekao je šef za trgovinu biogorivom kompanije RWE Martin Devolf.

Izvor: Bioenergy news

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti