Ogrevno drvo čeka, dok kamioni kruže

Izvoz ogrevnog drveta iz BiH je dozvoljen, ali se drvoprerađivači suočavaju s problemom obezbeđivanja njegovog prevoza, jer nema dovoljno kamiona. Paleta ogrevnog drveta u Evropi košta oko 140 evra, dok se na domaćem tržištu prodaje po ceni od 210 maraka sa PDV-om. Udruženje drvoprerađivača smatra da ogrevno drvo ne bi trebalo da se izvozi, već da služi za ogrev stanovništva, za toplane.

Nakon što je podignuta rampa za izvoz ogrevnog drveta iz BiH, proizvođači muku muče da obezbede prevoz, jer, osim što je transport poskupeo, na povratak kamiona čekaju danima. To je izjavio predsednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrednosti Republike Srpske Đorđe Brkić, naglasivši da nema dovoljno kamiona za izvoz drveta.

„Prevoznici su podigli cene, do svake destinacije prevoz je skuplji za 300 do 400 evra, tako da smo sada u novom problemu. I kada odvezu drvo u Evropu, nemaju šta da tovare za BiH. Da se ne bi vraćali praznih kamiona, tovare za Srbiju, pa dok se vrate ovamo, prođe nekoliko dana”, rekao je Brkić, podsetivši da su, i dok je zabrana izvoza bila na snazi, proizvođači radili kako bi sačuvali radna mesta i zaposlene.

Pročitajte i: Drveće kao idealan izvor obnovljive energije

Mala potražnja u zemlji

Kako dodaje, jedna paleta ogrevnog drveta u Evropi košta oko 140 evra, dok se na domaćem tržištu prodaje po ceni od 210 maraka sa PDV-om.

Brkić kaže da je potražnja za ogrevnim drvetom kod nas veoma mala i da su domaći potrošači snabdeveni gotovo 97 odsto.

„Ko je mislio, drva je odavno obezbedio i ne stoji priča da ove prodajemo po istoj ceni kao na zapadu ili da će stanovništvo ostati bez ogreva”, istakao je Brkić, dodajući da on, uglavnom, izvozi drvo pakovano u mrežice i kartone za koje ima ugovoren posao sa marketima na zapadu.

Finalni proizvodi za izvoz

S druge strane, drvoprerađivači smatraju da je žalosno da se iz zemlje izvozi ogrevno drvo i da bi veću korist svi imali ukoliko bi sirovina ostajala u domaćim pogonima, a u Evropu slali proizvode veće finalne vrednosti.

„Udruženje drvoprerađivača smatra da ogrevno drvo ne bi trebalo da se izvozi, već da služi za ogrev stanovništva, za toplane. Drvo je potrebno da se koristi za proizvodnju sirćeta, briketa i peleta, a tek ako nešto eventualno pretekne, da se cepa. Ako su proizvođači svih navedenih proizvoda bez dovoljno sirovine da bi pojedinačni cepači koji cepaju i trupce izvozili i zarađivali, nije dobro“, kaže predsednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo.

Izmeniti odluku o izvozu

U skladu s tim, smatra da bi odluka o izvozu cepanog drveta trebalo što pre da bude izmenjena. Partalo naglašava da cepano drvo u paletama nije proizvod i da je njegov izvoz potrebno što pre zaustaviti i snabdeti stanovništvo, jer ćemo, kako je naveo, doći u situaciju da domaće stanovništvo paletu plaća 300 maraka, što nikada nije bilo.

„Zaustavljen je izvoz peleta, a mnogo su veće potrebe stanovništva za ogrevnim drvetom i ostaće bez ogreva ili će ga plaćati po evropskim cenama, što nije normalno. Tako ćemo doći u situaciju da građani koji nisu mogli da nabave ogrev izađu na ulice”, rekao je Partalo.

Savet ministara BiH je prošle sedmice na vanrednoj telefonskoj sednici doneo odluku kojom je dozvoljen izvoz ogrevnog drveta, a rampa ostaje spuštena za plasman u inostranstvo trupaca, peleta i briketa sve do 31. oktobra.

Razmena

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za osam meseci ove godine BiH je izvezla drvo, proizvode od drveta i drveni ugalj u vrednosti od 785,6 miliona maraka. Najviše tih proizvoda otišlo je u Nemačku, Srbiju, Hrvatsku i Italiju. U istom periodu BiH je uvezla navedene proizvode vredne 332,8 miliona maraka, najviše iz Hrvatske, Srbije, Češke i Austrije.

Izvor: Glas Srpske

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti