Ogroman rast u industriji koja se bavi istraživanjem fuzije

Potencijal fuzije se sa sve većim investicijama iz privatnog i državnog sektora, kao i poverenjem javnosti podiže na viši novo. Fuzija će omogućiti ne samo proizvodnju električne energije, već i dekarbonizaciju svetske ekonomije. Istraživači smatraju da je fuzija na putu ka komercijalnoj upotrebi, u vreme kada su svetu očajnički potrebne nove opcije za čistu energiju. Sa ubrzavanjem investicija, sve je verovatnije da će komercijalna fuzija postati stvarnost u naredne dve decenije.

Ulaganja u privatne kompanije koje se bave fuzijom su se više nego udvostručila u prethodnoj godini. Osnovano je i osam novih kompanija, čime je ukupan broj došao do 33.

Pored toga, nove tehnološke kompanije, kao što je Kjoto Fjužnering u Japanu, razvijaju se kako bi pružile odgovarajuću podršlu za razvoj elektrana.

Istraživanje privatnih kompanija za energiju fuzije koje je pokrenuto danas navodi da su kompanije za fuziju prijavile više od 4,8 milijardi dolara finansiranja, što je za 139% više u odnosu na prošlu godinu. Po prvi put, privatna ulaganja u fuzionu energiju su nadmašila državno finansiranje.

Drugo godišnje istraživanje Udruženja fuzione industrije (FIA) pod nazivom Globalna industrija fuzije u 2022, ove godine je podržano od strane Trinomiksa. Trinomiks finansira Evropska komisija i prati razvoj fuzione energije širom sveta. Cilj istraživanja je pravljenje imenika preduzeća fuzione energije i periodično ažuriranje sektora. Ove godine su učestvovale 33 privatne kompanije koje razvijaju komercijalnu fuziju. Prošle godine su učestvovale 23, uključujući sve najnaprednije igrače u industriji.

Sve više kompanija se bavi istraživanjem fuzije

Od poslednjeg izveštaja osnovano je osam novih kompanija za fuziju, što je znak brzog rasta industrije i poverenja investitora. Šest kompanija je sada ukupno prikupilo preko 200 miliona dolara. U prošloj godini je bilo značajnih investicija, uključujući preko 1,8 milijardi dolara za Comonvealt Fjužn Sistems i 500 miliona dolara za Helion Enerdži. To im je omogućilo da razviju pilot postrojenja za demonstriranje električne energije iz fuzije.

Ogroman korak u investicijama, zajedno sa sve većom podrškom vlade za fuziju u Velikoj Britaniji i SAD, povećava poverenje u fuzionu industriju.

Ujedinjeno Kraljevstvo je uključilo fuziju u svoj nedavni zakon o energetskoj bezbednosti i biće prva zemlja na svetu koja će doneti zakone o okviru kojih će to regulisati. SAD su se obavezale da će finansirati javno-privatna partnerstva u skladu sa svojom smelom decenijskom vizijom iznesenom u martu ove godine.

Endrju Holand, glavni izvršni direktor Udruženja fuzione industrije, navodi u izveštaju: „Ne smemo smatrati da su javno finansirani i privatno finansirani pristupi fuziji konkurencija. Umesto toga, moramo izgraditi prava partnerstva. Dok privatni sektor gradi elektrane, vlade će morati da izgrade infrastrukturu i obuče radnu snagu koja će omogućiti revoluciju fuzione energije.”

Ovi potezi ulivaju poverenje u vremenske rokove u kojima će snaga fuzije postati stvarnost. Više od 93% ispitanika u anketi — svi ljudi koji rade u privatnim kompanijama za fuziju — sada veruje da će fuziona energija prvi put biti na mreži do 2030-ih, u odnosu na 83% prošle godine. Štaviše, 84% misli da će postrojenje za fuziju u isto vreme pokazati dovoljno niske troškove i dovoljno visoku efikasnost da bi se smatralo komercijalno održivim.

Potrebno ujediniti zaključke iz privatnih i državnih investiranja

Šira industrija radi na tome da podrži ove ambicije. Kjoto Fjužnering, tehnološki start-up osnovan 2019. godine i fokusiran na razvoj naprednih tehnologija za komercijalne fuzione reaktore, najavio je prošle nedelje izgradnju integrisanog postrojenja za testiranje opreme za fuzione elektrane. Njihov cilj je da demonstriraju proizvodnju električne energije korišćenjem tehnologija koje će biti značajne za fuziju u 2024.

Novo postrojenje je nazvano UNITY: Jedinstveno integrisano postrojenje za testiranje (Unique Integrated Testing Facility). Testiraće sisteme za ekstrakciju toplote i sisteme ciklusa goriva koji su potrebni za fuzione elektrane u jednom postrojenju.

Kjoto Fjužnering je prvi entitet (privatna kompanija ili vladina laboratorija) u svetu, koji je testirao integrisan sistem ove tehnologije reaktora za fuziju. To je važan korak, jer sve privatne kompanije za fuziju žele da pokažu naučnu izvodljivost tokom 2020-ih, odnosno da iz svojih reakcija fuzije izvuku više energije nego što je potrebno da ih pokrenu (dobitak energije). Da bi se preduzeo sledeći korak izgradnje pilot postrojenja biće potrebne neke nove i uglavnom neproverene tehnologije.

Na primer, Richard Pearson, glavni inovator i direktor Kjoto Fjužneringa u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je: „Fuzione podloge, koje su kritična tehnologija za komercijalne reaktore, kako za ciklus goriva tako i za proizvodnju energije, nikada nisu bili proizvedeni za testiranje, čak ni na nivou podsistema u bilo čemu bliskom relevantnom okruženju. Na UNITY-u ćemo raditi na tome, i više od toga.”

UNITY će biti vodeća platforma za testiranje sistema za proizvodnju električne energije za privatne kompanije za fuziju. Omogućiće ovim kompanijama da usredsrede svoje resurse na razvoj fuzionog energetskog jezgra.

ITER – najveći eksperimentalni uređaj fuzije na svetu

Pored visokog rasta fuzione delatnosti u privatnom sektoru, na jugu Francuske je uveliko u toku izgradnja najvećeg eksperimentalnog uređaja fuzije na svetu, ITER. ​​Ovaj projekat je zajednički trud na nivou sveta. ITER je u fokusu većine javnih globalnih istraživačkih finansiranja, veliki je podsticaj mreže za istraživenje fuzije, kao i širenja osnovnih znanja o fuziji.

Privatne kompanije sada grade ovu osnovu, ali se nadaju da će brže napredovati, s obzirom na hitnost kojom je svetu potrebna dugoročna čista energija.

Novo istraživanje FIA pokazuje da proizvodnja električne energije ostaje primarno tržište za 85% igrača u oblasti fuzije, a zatim slede energija iz samostalne proizvodnje – van mreže ili vodonik i čista goriva. Time se potencijal fuzije podiže na viši novo, ne samo za proizvodnju električne energije, već kao način da se omogući duboka dekarbonizacija širom svetske ekonomije.

„Rezultati ovog izveštaja pokazuju da je fuzija na putu ka komercijalnoj upotrebi, u vreme kada su svetu očajnički potrebne nove opcije za čistu energiju“, komentariše Endru Holand.

„Sa ubrzavanjem investicija, sve je verovatnije da će komercijalna fuzija postati stvarnost u naredne dve decenije, pružajući osnovu za prosperitet, bezbednost i sigurnost u godinama koje dolaze.”

Izvor: Forbes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti