Ogroman uticaj opušaka na eko sistem

Opušak od cigarete predstavlja najčešće odbačeni komad otpada širom sveta. Takođe na ovaj način se stvara ogroman ekološki, zdravstveni i ekonomski teret, zbog čega mnoge zemlje zakonom zabranjuju pušenje na javnom mestu. Međutim zakon može samo delimično da redukuje problem oko stvaranja otpada i zagađenja životne sredine.

Opušci od cigareta predstavljaju jedan od najvećih otpada na svetu. Svake godine širom sveta se popuši približno 5,6 biliona cigareta. Od toga se procenjuje da 4,5 triliona opušaka postane smeće svake godine. Razgradnja odbačenih opušaka u velikoj meri zavisi od uslova okoline. I pored razgradnje opušci završavaju u okeanima i drugim prirodnim staništima zagađujući živi svet i životnu sredinu.

Ogroman uticaj filtera za cigarete na naše okeane

Otprilike 80% opušaka, od 6 triliona cigareta koje se u proseku kupuju godišnje, postanu smeće, a mnogi od njih završavaju u okeanima, što doprinosi globalnom problemu plastike.

Opušci od cigareta stižu do svetskih okeana kroz poplave, olujne i otpadne vode. U okeanima nanose ogromnu štetu.

Kad bi se brojali bili bi brojniji od zrna peska

Volonteri organizacije Ocean Conservancy prikupili su milione opušaka sa svetskih plaža i obala tokom godišnjeg Međunarodnog čišćenja obale. Sa plaže, opušci odlaze u more. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) procenjuje da u morima, okeanima i rekama već́ postoji ukupno 139 miliona tona plastičnog otpada. Samo u 2019.godini, 6,1 milion tona plastičnog otpada ušlo je u vodenu sredinu, od čega 1,7 miliona tona u svetske okeane.

Opušci su štetni za život u okeanu

Zbog svoje veličine i oblika, obalske ptice često pogrešno protumače opuške kao izvor hrane. Godine 2019, volonter sa Floride, Audoban snimio je srceparajuću fotografiju crnog skimera koji hrani svoje mlade filterom za cigarete. Slično tome, kućni vrapci i kućne zebe ponekad koriste filtere kada grade svoja gnezda.

Jednom kada uđu u okean, ribe mogu da progutaju cele opuške, uzrokujući unutrašnja oštećenja. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer kada ih ribe progutaju, oni ulaze u lanac ishrane i mogu završiti na našim tanjirima.

Značajan izvor mikroplastike

Plastični filteri za cigarete nisu biorazgradivi. Sunčevi ultraljubičasti zraci ih razlažu na sve manje komade u periodu od 18 meseci do 10 godina.

Svaki filter je napravljen od 15.000 pojedinačnih niti plastičnih vlakana. Studije su pokazale da oslobađaju oko 100 mikrovlakana dnevno, veličine između 1 nm i 5 mm. Kao rezultat toga, oko 0,3 miliona tona mikroplastike bi moglo da dođe do morskog okruženja na ovaj način svake godine.

Plastika iz filtera za cigarete i drugih izvora ušla je u ceo morski ekosistem. Jedna studija Univerziteta Stenford procenila je da kitovi, kao što je plavi kit, koji se hrane filtriranjem morske vode, mogu da progutaju više od 10 miliona komada mikroplastike dnevno.

Plastika je prisutna i na najdubljim nivoima mora, između 4.601 i 5.732 m.

Rešavanje najvećeg svetskog problema zagađenja plastikom

Jedno od rešenja za problem zagadjenja okeana i generalno životne sredine je ponuda filtera za cigarete bez plastike, biorazgradivih, napravljenih od prirodnih materijala bez veštačkih jedinjenja.

Izvor: VisualCapitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti