U Hrvatskoj neodrživ sistem podsticaja za OIE

OIE sve privlačniji petrolejskim kompanijama

Naftni gigatni već razvijaju nove sektore vezane za OIE, zaključuje Ravindra Puranik, analitičar kompanije GlobalData, koja se bavi ekspertskom analizom nafte i gasa. Ključni faktori, koji igraju veliku ulogu u ovoj promeni poslovne politike su sve manji troškovi u ovoj grani industrije, kao i podsticaji država koje žele čistu energiju.

Očekivana smanjena potražnja za fosilnim gorivima, zajedno sa padom troškova povezanih sa projektima obnovljivih izvora energije (OIE), navode velike naftne i gasne kompanije – uključujući BP, Total i Šel – da aktivno restrukturiraju svoje poslovanje, kako bi dodale još projekata obnovljive energije u svoj portfelj.

Prema najnovijoj strudiji kompanije GlobadData, koja se bavi ekspertskom analitikom i inovativnim rešenjima u industriji u sektoru obnovljivih izvora energije, očekuje se da će solarna energija i energija vetra pokazati najviše stope rasta u narednih deset godina. Naftne i gasne kompanije će sve više investirati u ove sektore, smanjujući intenzitet CO2.

Istraživanje GlobalData, takođe, pokazuje da dobavljači nafte i gasa EPC omogućavaju energetsku tranziciju gradeći sposobnosti za uspostavljanje infrastrukture obnovljivih izvora energije.

„Očekuje se da će globalna potražnja za energijom rasti složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 2,5% od 2020. do 2030. godine. Značajan deo toga biće ostvaren proizvodnjom obnovljive energije. Ova perspektiva rasta čini obnovljivu energiju ključnim tržištem za igrače u energetskom sektoru, uključujući naftne i gasne kompanije čije je tradicionalno tržište u opasnosti usled prelaska na izvore sa niskim emisijama ugljenika“, komentariše Ravindra Puranik, analitičar nafte i gasa pri GlobalData.

Ključni faktor na kojem se zasniva uspešnost  prelaska  na obnovljivu energiju je smanjenje troškova.

„Tradicionalno, projekti obnovljive energije imali su značajan nedostatak u troškovima u odnosu na elektrane na ugalj i gas. Međutim, poslednjih godina njihova ekonomska konkurentnost se znatno poboljšala zahvaljujući vladinim politikama i podsticajima, kao i tehnološkom napretku. Ovo je podstaklo glavne naftne i gasne kompanije kao što su BP, Equinor i Šel da ulažu u proizvodnju energije vetra. BP i Total, takođe, prednjače u pogledu plniranja budućih kapaciteta solarne energije“, dodaje Ravindra Puranik.

Ova analitičarka očekuje da će proizvodnja solarne energije, uključujući solarnu PV i solarnu termalnu energiju, rasti na CAGR od 11,9% između 2020. i 2030. godine, a da će kopnena i priobalna tržišta vetra rasti na CAGR od 9,4% u istom periodu.

Ravindra Puranik, takođe, navodi još jedan faktor koji podstiče naftne i gasne kompanije na čištije izvore energije – to što se vlade širom sveta aktivno usredsređuju na smanjenje emisije ugljenika i donose zakone koji će olakšati dekarbonizaciju u njihovim zemljama, podstičući tako povećana ulaganja u kapacitete korišćenja energije vetra i sunca.

„Elektrifikacija, zasnovana na obnovljivim izvorima energije, idealan je pristup za smanjenje emisije ugljenika. Takođe označava strateški pomak od fosilnih goriva u globalnim naporima da se ublaži pretnja klimatskim promenama “, dodaje Puranik.

Istraživanje GlobalData sugeriše da rastuća uloga obnovljivih izvora energije predstavlja glavnu pretnju za proizvodnju električne energije zasnovane na fosilnim gorivima. Udeo proizvodnje električne energije zasnovane na prirodnom gasu biće ugrožen rastom obnovljivih izvora i verovatno će biti sledeći najveći gubitnik u globalnoj mešavini proizvodnje električne energije posle uglja.

Izvor: RenewableEnergyWorld

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti