Oman planira projekat zelenog vodonika u vrednosti od 30 milijardi dolara

Oman planira da izgradi jedno od najvećih postrojenja za zeleni vodonik na svetu. Postrojenje će se napajati iz 25 GW obnovljive energije i moglo bi da košta čak 30 milijardi američkih dolara. Vodonik, posebno zeleni vodonik koji se dobija elektrolizom vode koristeći električnu energiju iz sunca ili vetra, poslednjih godina dobija na zamahu i značaju. Vodonik se sada nalazi u skoro svakoj strategiji najvećih naftnih kompanija i može se videti u mnogim vladinim planovima za industrijsku dekarbonizaciju.

Proizvođač nafte sa Bloiskog istoka planira da izgradi jedno od najvećih postrojenja zelenog vodonika na svetu. Postrojenje će se napajati iz 25 gigavata (GW) obnovljive energije i moglo bi da košta čak 30 milijardi američkih dolara, prema rečima jednog od partnera na projektu.

Državna energetska kompanija OQ iz Omana, kao i kompanije InterContinental Energy (istraživač zelenih goriva sa sedištem u Hong Kongu) i EnerTech (investitor čiste energije podržan od strane Vlade Kuvajta), objavili su u utorak plan za izgradnju jednog od najvećih postrojenja zelenog vodonika na svetu.

„Kompanija OQ razvija jedan od najvećih projekata zelenih goriva na svetu sa kapacitetom od 25 gigavata koji će transformisati obnovljivi kapacitet države Oman“, rekli su iz ove državne energetska kompanije.

Projekat proizvodnje vodonika od obnovljive električne energije može koštati oko 30 milijardi američkih dolara, rekla je u intervjuu agenciji Bloomberg Alicia Eastman, suosnivač i predsednik kompanije InterContinental Energy.

Konzorcijum radi na analizi budućeg projekta više od tri godine i koristiće svoje odnose i partnerstva kako bi osigurao dugoročne ugovore o prodaji proizvoda.

„S obzirom na dobar strateški položaj između Evrope i Azije, kao i veliki broj sunčanih dana i resurse vetra, ova lokacija može da ponudi razvoj i sigurnu i pouzdanu isporuku zelenih goriva širom sveta po izuzetno konkurentnoj ceni,“ InterContinental Energy navodi u saopštenju.

Očekuje se da će mega projekat dekarbonizovati energetsku industriju i obezbediti zeleni vodonik ili derivate kao što je zeleni amonijak međunarodnim kupcima, rekala je kompanija OQ.

Konačna investicijska odluka za projekat očekuje se 2026. ili kasnije, rekao je InterContinental Energy a preneo Bloomberg.

Vodonik, posebno zeleni vodonik koji se dobija elektrolizom vode koristeći električnu energiju iz sunca ili vetra, poslednjih godina dobija na zamahu i značaju. Vodonik se sada nalazi u skoro svakoj strategiji najvećih naftnih kompanija i može se videti u mnogim vladinim planovima za industrijsku dekarbonizaciju. Očekuje se da će vodonik igrati istaknutu ulogu u smanjenju emisije ugljenika iz energetski intenzivnih industrija.

Izvor: OilPrice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti