OMV napušta prodaju derivata – u fokusu petrohemijski biznis

Austrijski OMV rasprodaje maloprodajni biznis naftnih derivate. Posle prošlogodišnje prodaje benzinskih pumpi u Nemačkoj OMV sada prodaje 120 pumpi u Sloveniji. Sve ovo deo je restrukturiranja OMV-a, u fijem fokusu će ubuduće biti petrohemijski biznis.

Nakon što je sredinom decembra prošle godine prodao 300 benzinske stanice u Nemačkoj austrijski OMV prodaje i svojih 120 benzinskih pumpi u Sloveniji. Sve to dešava se u okviru tekućeg programa „dezinvestiranja“ vrednog dve milijarde evra, saopšteno je iz Grupe OMV.

Sve ovo OMV radi sprovodeći objavljeni plana restrukturiranja.

Pored rasprodaje pumpi OMV je prodao i 51 posto udela u filijali gasne logistike Gas Connect Austria za 271 miliona evra. Kupac je bila najveća austrijska grupacija iz oblasti električne energije Verbund.

Prodao je, takođe, i svoje poslove u Kazahstanu, prenose agencije pozivajući se na slovensku agencija STA.

U saopštenju za medije navedeno je da će već potpisane transakcije prodaje donet ove godine više od milijardu evra, nakon regulatornog odobrenja.

Pored prodaje benzinskih pumpi u Sloveniji, drugi paket prodaje uključuje prodaju azotne poslovne jedinice filijale Borealis.

U decembru je Auto Republika pisala o tome da OMV lagano izlazi iz maloprodaje naftnih derivate prodajući mrežu benzinskih pumpi koje poseduje u Nemačkoj. Kupac je britanska EG grupa.

Ovaj maloprodajni lanac, koji nudi naftne derivate sa sedištem u Belkburnu, a i pre kupovine OMV-eovih pumpi je posedovao oko hiljadu nemačkih pumpi s oznakama Esso.

Deo dogovora predviđa i da novi vlasnik od starog preuzima sve obaveze koje je preuzeo OMV po osnovu lizing aranžmana. Kupoprodajna cena korespondira s procenjenom vrednošću kompanije i iznosi 614 miliona evra, navedeno je tada u saopštenju.

„Danas preduzimamo još jedan odlučan korak u najavljenom programu smanjenja ulaganja koji se vrednuje s dve milijarde evra. Ovim potezom umanjujemo dužnički teret na leđima kompanije za oko pola milijarde evra”, rekao je izvršni direktor OMV-a Rajner Zile.

Pregovori oko kupoprodaje maloprodajne mreže OMV-a u Nemačkoj su trajali više meseci a bilo je ukupno četrdeset zainteresovanih strana, u samom početku postuka. OMV je insistirao na zaključenju ugovora u ovoj godini, a EG grupa kao jedna od najvećih evropskih maloprodajnih lanaca naftnih derivata, je već od ExxonMobila pazario njihovu mrežu stanica, pa je sada oko hiljadu pumpi s Esso logotipom u zemlji Germana.

“Atraktivan portfolio benzinskih stanica uz značajan maloprodajni potencijal prikladne robe i ponuda ketering usluga su uzbudljiva prilika za širenje reputacije kompanije EG u Nemačkoj, kao ključnom evropskom tržištu s daljim potencijalom za rast naše firme,” rekli su osnivači i izvršni direktor ostrvske kompanije, braća Mohsin i Zuber Isa.

OMV je ranije objavio da je želeo da do 2021. godine izdeli kompaniju na delevo vredne dve milijarde evra.

Orijentacija ka petrohemiji

Ovi potezi OMV-a ukazuju na novu petrohemijsku orijentaciju kompanije.

Smer kojim je OMV krenuo nije inovativan jer su tim putem već pošli drugi slični industrijski giganti poput kompanija Exxon Mobil, Chevron i Shell. Svi oni se trude da redukuju zavisnost od sirove nafte i da se usredsrede na petrohemiju. Krizu je produbila pandemija novog korona virusa.

OMV je načinio ogroman korak u smislu fokusiranja na petrohemiju onog trenutka kada je kupio hemijsku kompaniju Borealis, piše Auto Republika. Buduće aktivnosti austrijske kompanije u Nemačkoj, biće usredsređene na oblast petrohemije i rafinerije nafte smeštene u Burghauzenu, objasnili su iz kompanije OMV.

Izvor: Agenije i Auto Republika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.