OPEK+ danas donose novu strategiju za naftno tržište

OPEK+ će danas, na svom redovnom mesečnom sastanku razgovarati o tome koliko još proizvodnje treba dodati - i da li je uopšte treba dodati. Analitičari Goldman Sachs-procenjuju da će tržište nafte završiće 2021. u deficitu od pet miliona barela na dan, pošto će potražnja porasti za još 2,2 miliona barela u drugoj polovini godine.

Tržište nafte završiće 2021. u deficitu od pet miliona barela na dan pošto će potražnja porasti za još 2,2 miliona barela u drugoj polovini godine, rekli su analitičari Goldman Sachs-a u belešci koju je preneo Rojters.

Goldman Sachs (GS) je rekao da OPEK+ mora napraviti više ponuda putem internet, kako bi pomogao da se smanji deficit, jer bi drugim dobavljačima mogao biti izazov da uskoče sa pojačanom proizvodnjom.

„Iako bi veliki novi talas Covida-19 mogao usporiti rebalans tržišta, očekujemo da OPEK+ ostane taktičan u svom rastu proizvodnje, sa negativnim rizicima za globalno snabdevanje. što ukazuje na snažniju perspektivu za sektore sirove nafte i naftnih derivate”, ocenjuju analitičari ove kuće.

OPEK+ će danas, na svom redovnom mesečnom sastanku razgovarati o tome koliko još proizvodnje treba dodati – i da li je uopšte treba dodati. Prema izveštajima, Rusija i Saudijska Arabija ponovo imaju razlike u mišljenjima. Ipak, posmatrači izgledaju uvereni da će se lideri u kontroli proizvodnje na kraju složiti, kao i do sada.

GS je ranije ove godine procenio da će cene nafte dostići 80 dolara po barelu pre kraja ove godine, navodeći usku ponudu i snažan oporavak potražnje. Banka se držala ove prognoze čak i kada je OPEK+ ublažio ograničenja u proizvodnji.

„Veličina predstojeće promene u obimu potražnje – što je promena koju ponuda ne može da zadovolji – ne sme se podcenjivati“, ocenila je investiciona banka u aprilu.

U međuvremenu, izveštaji kažu da ruske naftne kompanije imaju problema sa smanjivanjem proizvodnje, koji sprovode u okviru sporazuma OPEK+, što bi, ako je tačno, moglo ostaviti više prostora Saudijskoj Arabiji da pojača proizvodnju kako bi umanjilo deficit.

Goldman očekuje da OPEK+ doda još 500.000 bpd ukupnoj proizvodnji od sledećeg meseca.

Izvor: Oilprice

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti