OPEK+ se trudi da proizvede više nafte kako bi zadovoljio rastuću potražnju

OPEK+ danas o novoj naftnoj politici

Članice OPEK+ danas će odlučivati o tome koliko nafte od septembra mogu dodati na tržište, kako bi barel pojeftinio. U tome je ključna uloga Saudijske Arabije i UAE, odnosno, njihov odnos prema Rusiji. Zapadni analitičari smatraju da Rusiji odgovara skupa nafta, kako bi nastavila finansiranje rata u Ukrajini i ublažila uticaj zapadnih ekonomskih sankcija.

Najveći svetski proizvođači nafte u sredu će održati ključni sastanak. kako bi odlučili koliko nafte od septembra mogu dodati na tržište. Međutim,  mnogi su skeptični u povoljan ishod toga susreta.

Sastanak će se održati nekoliko nedelja nakon što je američki predsednik Džo Bajden posetio Saudijsku Arabiju pokušavajući da lično ubedi predstavnike te zemlje da pojačaju proizvodnju i pomognu ublažavanje poskupljenja sirove nafte.

Od februara se sirovom naftom trguje konstantno po cenama iznad 100 dolara po barelu, što povećava troškove života u mnogim zemljama, piše BBC.

Zašto je sastanak važan?

Bela kuća nada se da će 13 ključnih članica Organizacije zemalja izvoznice nafte (OPEK) odlučiti da povećaju zalihe nafte.

Saudijska Arabija je najveći pojedinačni proizvođač u kartelu. Nakon sastanka sa saudijskim prestolonaslednikom Mohammedom Bin Salmanom, Bajden je rekao da očekuje povećanje ponude.

Saudijski predstavnici su, međutim, naglasili da će se bilo kakva odluka o povećanju proizvodnje i plasmana doneti dogovorom sa članicama OPEK-a i saveznika predvođenih Rusijom, okupljenih u nezvaničnu asocijaciju OPEK+. OPEK+ danas čini grupa od 23 zemlje izvoznice nafte. Članice se sastaju svakog meseca u Beču, gde odlučuju koliko će sirove nafte prodati na svetskom tržištu.

Što bi moglo spustiti cene nafte?

OPEK+ je još u aprilu 2020. uveo niz rezova, koji su nastavljeni tokom pandemije korona virusa – u vreme dok je potražnja padala. A od 2021. kartel polako povećava proizvodnju i zalihe koje nedostaju.

Na zadnjem sastanku članice OPEK+ su odlučile blago povećati proizvodnju tookm avgusta.

Čini se, međutim, da možda neće biti tako jednostavno „odvrtanje” slavine do kraja. Naime, barem na papiru, nekoliko članica, poput Angole, Nigerije i Malezije, već su u problem i bore se da ispune svoje postojeće mesečne kvote isporuka.

U isto vreme, smanjene su ruske isporuke – zbog zapadnih sankcija. Moskva je u međuvremenu povećala svoje isporuke prema kupcima u Aziji, poput Kine i Indije.

Može li svet preživeti bez ruske nafte?

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) jedina su dva velika igrača s rezervnim zalihama.

Ali, saudijska ciljana proizvodnja u avgustu je 11 miliona barela nafte dnevno, za što stručnjaci tvrde da je već na vrlo visokom nivou, tako da ostavlja malo prostora za dodatno povećanje.

Ipak, neizvesnost oko potražnje za energijom u narednim mesecima možda će više uticati na odluku tandema.

Rastuće kamatne stope, rat u Ukrajini i nadolazeća recesija u mnogim zapadnim zemljama, mogli bi ozbiljno smanjiti potražnju.

Stručnjaci smatraju da ti razlozi izazivaju oprez kod članica OPEK+ i utiču na nespremnost zemalja izvoznika nafte na dramatično povećanje proizvodnje.

„Niko ne zna gde će biti tržište nafte za šest meseci ili sledeće godine”, kazala je viša saradnica na Institutu za Bliski istok Karen Young.

Komentarišući da to znači da će Saudijska Arabija i UAE razumno koristiti svoje rezervne zalihe Young kaže da ove zemlje „ne žele sebe dovesti do toga da iskoriste svoje ograničene rezervne kapacitete za povećanje proizvodnje, a onda odjednom, ako potražnja naglo poraste ili padne, da u budućnosti ostanu bez prostora za prilagođavanje uslovima na tržištu”.

Pre invazije na Ukrajinu, Rusija je bila treći svetski proizvođač nafte, iza SAD-a i Saudijske Arabije. Izvoz iz ove zemlje činio je osam do 10 posto globalne ponude nafte.

Tržišni analitičari smatraju da ruski predsednik Vladimir Putin želi zadržati visoke cene nafte, kako bi mogao nastaviti finansirati rat u Ukrajini i sprečiti uticaj zapadnih ekonomskih sankcija na ekonomiju zemlje na čijem je čelu.

Po njima je za Saudijsku Arabiju najvažnije jedinstvo među članicama OPEK+, pa ocenjuju da će ova zemlja izbegavati bilo kakvu odluku koja bi to mogla ugroziti.

Što će biti s cenama?

Sam OPEK predviđa da će globalna potražnja za naftom porasti 2023. godine, iako sporijim tempom u odnosu na ovu godinu.

Njegovi analitičari smatraju da će to delomično biti podstaknuto napretkom u suzbijanju korona virusa u Kini.

Procene Međunarodne agencije za energiju (IEA) i američke Uprave za energetske informacije u međuvremenu pokazuju da će potražnja za naftom nastaviti snažno rasti, uprkos rastućim strahovima od inflacije u više zemalja i slabljenju privrednog rasta.

To znači da bi se proizvođači nafte mogli naći u situaciji da će morati pumpati naftu najbržim tempom u poslednjih pet godina, kako bi uravnotežili ponudu i potražnju. A to je težak zadatak, s obzirom na ograničenja kapaciteta i nedostatak ulaganja u poslovanje prerade i prodaje, kao i rafiniranje.

„Na tržištima postoji velika volatilnost. Ali, malo ljudi očekuje trajno pojeftinjenje barela na manje od 100 dolara”, rekao je viši suradnik Centra za strateške i međunarodne studije Ben Cahill.

Cene benzina u SAD ove su godine već dostigle 13-godišnji maksimum. SAD od aprila plasira na tržište oko milion barela dnevno iz svojih strateških rezervi nafte (SPR), pokušavajući da dodavanjem oko 180 miliona barela na tržište tokom šestomesečnog perioda, koje završava krajem oktobra, smanje cene goriva na domaćem tržštu.

Cahill upozorava, međutim, da će situacija sa globalnim sabdevanjem postati još zategnutija, da će izazvati još veći pritisak na cene, nakon oktobra.

„Još nismo videli nikakve znake većih ulaganja u povećanje proizvodnje. Dakle, ako potražnja poraste, nećemo imati dovoljno zaliha za uravnoteženje tržišta”, zaključuje ovj analitičar.

Izvor: BBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti