OPEK i ublažavanje kineskih mera podigli cene nafte na 104 dolara

Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 104 dolara nakon što je ublažavanje mera protiv virusa korone u Kini smanjilo zabrinutost za potražnju, a OPEK upozorio da nije moguće nadomestiti rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cena barela porasla 5,51 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 103,99 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 5,12 dolara višoj ceni, od 99,41 dolar.

Trgovci su se danas usredsredili na odluku vlasti kineskog financijskog središta Šangaja kojom je više od 7.000 stambenih jedinica svrstano u kategoriju manjeg rizika budući da u protekle dve nedelje nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze virusom korone

Kina je vodeći svetski uvoznik nafte i lockdown u Šangaju izazvao je zabrinutost za potražnju.

OPEK neće moći da nadomesti rusku naftu

U fokusu tržišta je i upozorenje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da, budu li uvedene sankcije ili slične mere, neće biti moguće nadomestiti sedam miliona barela dnevno izgubljene ruske nafte i naftnih proizvoda.

Evropska unija još nije dogovorila embargo na rusku naftu, ali ministri inostranih poslova rekli su da će se ta opcija razmotriti.

OPEK je danas snizio prognozu za ovogodišnju rusku proizvodnju za 530 hiljada barela dnevno, ali i snizio procenu rasta globalne tražnje, zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije usled naglog rasta cena nafte i ponovljene ekspanzije omikrona u Kina.

Tržištu nafte i dalje preti veliki šok

„Tržištu nafte i dalje preti veliki šok ukoliko se sankcionišu ruski energenti, a taj rizik nije otklonjen“, napisao je Edward Moya iz OANDA-e.

Indian Oil Corp (IOC) isključio je u međuvremenu rusku naftu iz najnovijeg javnog tendera, nakon što je američki predsednik Džo Bajden u ponedeljak upozorio indijskog premijera Narendru Modija da povećane kupovine ruske nafte nisu u interesu Indije.

Države članice Međunarodne agencije za energetiku (IEA) odlučile su da prodaju ukupno 240 miliona barela iz strateških rezervi u narednih šest meseci, počevši od maja, kako bi obuzdale rast cena.

Zalihe nafte iz rezervi će morati da se popune

Prodaja nafte iz rezervi ublažiće akutni problem nedovoljne ponude, ali neće rešiti strukturni deficit izazvan nedovoljnim investicijama, a zalihe će morati da se popune, upozoravaju analitičari.

OPEK je danas posebno saopštio da je barel naftnih korpi njegovih članica u ponedeljak koštao 100,08 dolara, što znači da je bio jeftiniji za 98 centi u odnosu na prethodni trgovački dan.

Izvor: SeeBiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti