OPEK+ će povećati proizvodnju

OPEK+ na novoj klackalici

Hoće li kriza OPEK+ grupe izazvati novi rat s cenama nafte, pitanje je među trgovcima i analitičarima tržišta „crnog zlata”, koji upozoravaju da bi nesuglasice između Saudijske Arabije i UAE mogle da dovedu do reprize prošlogodišnjeg raskola, čiji su glavni akteri bili Saudijska Arabija i Rusija.

Gotovo nedelju dana zvaničnih razgovora i onih na marginama sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, kao ni pregovori iza kulisa, nisu uspeli da reše spor vezan za osnovicu proizvodnje na bazi koje se utvrđuju proizvodne kvote.

Ovaj razdor je gurnuo grupu, popularno nazvanu OPEK+, u najozbiljniju krizu od marta 2020. godine, kada su se lideri alijanse, Saudijska Arabija i Rusija, razišli po pitanju usklađivanja ponude nafte s globalnom potražnjom koju je nagrizala pandemija.

Novi spor nastao je zbog neslaganja između dva saveznika u OPEK-u iz Persijskog zaliva – Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije – koji analitičari vide kao pokušaj UAE da izađe iz saudijske senke u globalnim političkim poslovima, piše specijalizovani industrijski portal oilprice.com.

UAE su nepokolebljive u stavu da njihova saglasnost na odluku OPEK+ o povećanju isporuka „crnog zlata” na tržište zavisi od toga da li će grupa priznati da je osnovica za utvrđivanje ograničenja njihove proizvodnje bila preniska i „nepoštena“.

Neslaganja, koja OPEK+ nije uspeo da prevaziđe tokom pet dana razgovora, vraćaju na scenu avet prošlogodišnjeg naftnog rata s cenama, kada je alijansa odustala od svih dogovora na mesec dana.

Trgovci i analitičari su već počeli da se pitaju da li je ovo spor koji će ponovo razjediniti taj proizvodni pakt i da li će liderska uloga na tržištu nafte iskliznuti iz ruku grupe OPEK+ u situacija kada je u tako povoljnoj poziciji, imajući u vidu da američka proizvodnja iz škriljaca stagnira i ne podriva napore alijanse da održi tržište pod kontrolom.

Nakon neuspešnih razgovora minulog vikenda, OPEK+ je zakazao nastavak sastanka za ponedeljak, ali je i taj treći pokušaj da se dođe do dogovora propao. Sastanak je otkazan, a grupa je saopštila da za sada nije odlučeno kada bi mogao da bude zakazan novi.

Izostanak sporazuma o proizvodnji u narednim mesecima verovatno znači da će OPEK+ za sada zadržati proizvodnju u avgustu na nepromenjenom nivou u odnosu na jul. To je momentalno poguralo rast cena nafte na najviši nivo u poslednje tri godine, jer globalna tražnja za gorivom jača, jer se na tržištu očekivalo da će isporuke iz alijanse biti povećane u avgustu za najmanje 500.000 barela dnevno.

Nedostatak dodatne ponude, u vreme kada se zalihe smanjuju, a potražnja zahuktava, verovatno će u bliskoj budućnosti dovesti do rasta cena nafte, barem dok grupa ne postigne nekakav dogovor.

„Moguće je da će cena nafte ići na 85 do 90 dolara po barelu ako OPEK+ ne poveća ponudu sledećeg meseca”, rekao je Fereidun Fešaraki, predsednik konsultantske kompanije FGE, koja pruža usluge naftnoj industriji, u intervjuu za Blumberg televiziju.

Fešaraki očekuje da će grupa postići neku vrstu kompromisa u periodu od jedne do tri naredne nedelje, tokom kojeg će cene „crnog zlata” nastaviti uspon.

„Ako ne bude dodatnih količina nafte u avgustu, u vreme kada na fizičkom tržištu postoji neverovatna oskudica, to bi lako moglo da vine cene i iznad nivoa od 90 američkih dolara po barelu“, rekla je za Blumberg Amrita Sen, direktorka sektora istraživanja u firmi Enerdži Aspekts.

Švajcarska investiciona banka Kredi Svis je u analizi objavljenoj kasno u ponedeljak, nakon kolapsa pregovora OPEK+, ocenila da trenutni ćorsokak po pitanju povećanja ponude u avgustu ima potencijal da u kratkom roku pogura cenu Brenta na 80 dolara po barelu. Samo dan kasnije, Brent je dostigao nivo iznad 77 dolara, a američka WTI nafta se trgovala iznad 76 dolara za barel.

„Ako Saudijska Arabija i UAE ne budu u stanju da reše svoje razlike, to bi moglo da dovede do pojedinačnih odluka o proizvodnji svake članice grupe i do obnove cenovnog rata, što je drakonski scenario za investitore u energetiku”, naveli su analitičari Kredi Svisa.

Ipak, malo stručnjaka smatra, bar za sada, da će se ponoviti kratki rat s cenama nafte iz proleća 2020. godine, tokom kojeg su proizvođači iz OPEK+ pumpali mesec dana koliko im volja, što je doprinelo padu cena, i većina njih ocenjuje ovaj „drakonski scenario” kao jedan od najmanje verovatnih ishoda trenutnog raskola u naftnoj alijansi.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.