signal daljeg poskupljenja nafte

OPEK + očekuje deficit na tržištu nafte tokom godine

Članovi proširene naftaške organizacije OPEK + na jučerašnjem sastanku su istakli da tokom ove godine očekuju deficit na tržištu nafte od 1,1 miliona barela dnevno. Povećanje potražnje za naftom ove godine može ići brže nego što se očekivalo, posebno u drugoj polovini godine, zbog velike dostupnosti vakcina protiv COVID-19, paketima monetarnih podsticaja koji mogu da dovedu do bržeg ekonomskog rasta.

Povećanje potražnje za naftom ove godine može ići brže nego što se očekivalo, posebno u drugoj polovini godine, navodi se u izveštaju sa juče održanog ministarskog nadzornog odbora OPEK +, javlja TASS.

Sledeći ministarski sastanak OPEC + biće održan 3. marta.

„Velika dostupnost vakcina protiv COVID-19 širom sveta mogla bi da dovede do bržeg ekonomskog rasta, povećavajući potrošnju nafte, posebno u drugoj polovini 2021. godine“, kaže se u dokumentu proširene naftne asocijacije.

Iz naftaškog kartela ocenjuju da je „raspoloženje investitora na tržištu nafte u poslednje vreme veoma snažno podstaknuto očekivanjima od vakcinacije, paketima monetarnih podsticaja i proaktivnim stavom zemalja OPEK +.

Ipak, OPEK + poziva zemlje proizvođače nafte da se ne dodvoravaju ranim uspesima, jer na tržištu nafte još uvek postoji mnogo neizvesnosti.

U izjavi objavljenoj nakon ministarskog sastanka navedeno je da su „zemlje obećale da će nadoknaditi prekomernu proizvodnju nafte dozvoljenu prethodnih meseci”. Posebno su zabeleženi uspesi Nigerije po ovom pitanju.

Početkom januara zemlje OPEK + dogovorile su se o proizvodnim parametrima za februar i mart. Pod ovim uslovima, Rusija i Kazahstan moći će da povećaju proizvodnju nafte za 150.000 barela dnevno u roku od dva meseca, dok će Saudijska Arabija i sve ostale članice OPEK +, naprotiv, smanjiti proizvodnju za ukupno 1,4 miliona barela dnevno.

Nedostatak tržišta

Ravnoteža na tržištu nafte tokom 2021. godine biće pomerena ka deficitu snabdevanja, čak i ako zemlje OPEK + nastave proizvodnju tokom aprila-juna.

Ministri za osnovu uzimaju dva scenarija za razvoj tržišta nafte za naredne mesece. Po prvom će globalna potražnja za naftom 2021. rasti za 5,6 miliona barela dnevno, do nivoa iz 2020. godine, a po drugom je dozvoljen sporiji oporavak tržišta nafte. Ipak, obe prognoze pokazuju da će tržište nafte ostati deficitarno tokom većeg dela godine, koristeći akumulirane rezerve.

Dakle, u prvom slučaju će deficit nafte dostići maksimum u maju – od dva miliona barela dnevno, dok će prosečni godišnji deficit iznositi 1,1 milion barela dnevno. Ali, čak i ako se oporavak tržišta nastavi sporijim tempom, tada će u ovom slučaju potražnja premašiti ponudu za 0,3 miliona barela dnevno, u proseku za godinu.

„Oba scenarija pretpostavljaju da će zemlje OPEK + povećati proizvodnju nafte u skladu sa odlukom ministarskog sastanka tokom aprila, maja i juna. Nakon ovog perioda, ona će ostati nepromenjena”, kaže se u izveštaju.

Istovremeno se pretpostavlja da će proizvodnja nafte u Iranu, Venecueli i Libiji ostati na nivou iz decembra 2020. godine.

Takođe se očekuje da će komercijalne rezerve nafte zemalja OECD-a 2021. godine u osnovnom scenariju pasti ispod 2,95 milijardi barela sa trenutnih 3,07 milijardi barela.

Izvor: TASS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti