Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

OPEK+ odbija zahtev SAD da poveća proizvodnju nafte

OPEK i Rusija ne žele da povećaju proizvodnju nafte, navodeći kako će u 2022 godini rast proizvodnje nadmašiti globalnu potrošnju, što će dovesti do nagomilavanja zaliha. SAD se ne slaže sa tom teorijom i optužuje OPEK+ što povećavanjem proizvodnje ne žele da utiču na njenu visoku cenu.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata branio je u svom saopštenju odluku OPEK-a i njegovih saveznika (OPEK+) da ne povećavaju snabdevanje naftom na tržištu, uprkos pritisku SAD da pumpaju više.

„Ohrabrio bih ljude da se smire, veruju nam“, rekao je Suhail al-Mazrouei na energetskom foruma Adipec u Abu Dabiju.

Al-Mazrouei je rekao da je primio pozive od ministara različitih zemalja, u kojima su tražili da preduzme akciju. Istakao je, međutim, da OPEK namerava da „prati činjenice“ ukazujući na predviđanja EIA (Američka Agencija za energetske informacije), koja sugerišu višak nafte u prvom kvartalu sledeće godine.

U 2022. očekujemo da će rast proizvodnje iz OPEK+,kao i ,,lake sirove ’’ nafte u SAD i drugim zemljama, koje nisu članice OPEK-a, nadmašiti usporavanje rasta globalne potrošnje nafte i doprineti da cene Brent opadaju sa sadašnjih nivoa na godišnji prosek od 72 dolara/barel navela je EIA-ov u novembarskom izveštaju.

„Situacija će omekšati u prvom tromesečju. Videćemo nagomilavanje u zalihama tokom 2022. godine“, rekao je al-Mazrouei ukazujući: „To su rekli stručnjaci. U OPEK-u se slažemo sa njima. Ako će sadašnji plan OPEK+ za povećanje proizvodnje za 400.000 barela dnevno svakog meseca već dovesti do suficita, alijansa ne bi trebalo da menja taj plan i još više povećava proizvodnju”.

Međutim, ne slažu se svi

Helima Kroft iz RBC Capital Markets rekla je da, u praksi, OPEK+ ne povećava proizvodnju kako je planirano jer „određeni broj zemalja nije u stanju da postigne svoje ciljeve, delom zbog nedostatka investicija“.

„Pitanje je da li ćemo i dalje biti u nedostatku nafte kada je u pitanju prvi kvartal. Posebno ako bide hladna zima. A postoji veća potražnja za naftom zbog potreba za zamenom“, rekla je Kroft, koja je generalni direktor i globalni direktor robnih strategija.

Fjučersi za američku naftu i naftu Brent porasli su za više od 60% ove godine, nakon što je potražnja porasla – kada su olabavljena ograničenja pandemije.

SAD za visoke cene energije krivi nespremnost članica OPEK+ da dalje povećavaju proizvodnju. Sekretarka za energetiku Dženifer Granholm pozvala je OPEK+ da poveća zalihe sirove nafte, a predsednik SAD Džo Bajden je, takođe, kritikovao naftni savez zbog toga što ne proizvodi više barela.

„Ideja da Rusija, Saudijska Arabija i drugi veliki proizvođači neće pumpati više nafte, a da će ljudi i dalje moći da imaju benzin da dođu do posla i sa posla, na primer, nije tačna“, rekao je Bajden 31. oktobra.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti