Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

OPEK+ odlaže povećanje proizvodnje „crnog zlata“

Zbog slabljenja tražnje za naftnim derivatima, usled novih globalnih zatvaranja da bi se zaustavilo širenje korona virusa većina zemalja proizvođača nafte okupljenih oko grupe OPEK+ smatra da treba odložiti povećanje proizvodnje „crnog zlata“.

Većina zemalja u okviru naftaške grupe OPEK+ želi da se odloži planirano povećanje proizvodnje sirove nafte od februara. Ova odluka doneta je zbog slabljenja tražnje za gorivom usled novih globalnih zatvaranja, do kojih je došlo da bi se zaustavilo širenje koronavirusa, prenosi Tanjug današnju izjavu tri izvora iz te grupacije za Rojters.

Alijansa OPEK+, koju čine članice Organizacije zemalja izvozniča nafte (OPEK) i njeni saveznici poput Rusije, sastaće se kasnije nakon jučerašenje sednice njihovih eksperata, na kojoj je generalni sekretar naftnog kartela Mohamed Barkindo upozorio na negativne rizike za tržišta „crnog zlata“ u prvoj polovini 2021. godine.

"Uprkos ohrabrujućim signalima, izgledi za prvu polovinu 2021. su vrlo mešoviti pri čemu još uvek postoje brojni negativni rizici. Ograničenja socijalnih i ekonomskih aktivnosti su i dalje prisutna u velikom broju zemalja kao i zabrinutost zbog pojave opasnog novog soja korona virusa“, rekao je Barkindo.

Grupa OPEK+ je odlučila u decembru da poveća proizvodnju nafte za 0,5 miliona barela dnevno od januara, kao prvi korak u okviru postepenog ukupnog povećanja pumpanja za dva miliona barela dnevno ove godine, ali su mnoge članice dovele u pitanje potrebu za većim pumpanjem zbog novog talasa pandemije kovid-19.

Cene severnomorske nafte Brent su porasle danas iznad 53 dolara po barelu, i kreću se blizu višemesečnog maksimuma usled očekivanja tržišnih aktera da će OPEk+ u februaru zadržati proizvodnju na nepromenjenom nivou.

Saudijska Arabija, lider OPEK-a, predložila je oprezniji pristup na ranijim sastancima, dok se Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija, koje nisu članice naftnog kartela zalažu za brže povećanje pumpanja.

OPEk+ je 2020. godine redukovao proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela na dan, u kasnijem periodu je pristupio ublažavanju nivoa rezanja na 7,7 miliona, a krajem godine je odlučio da ukupnu kvotu smanjenja od januara svede na 7,2 miliona barela   dnevno.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.