OPEK+ se trudi da proizvede više nafte kako bi zadovoljio rastuću potražnju

OPEK podigao procenu dugoročne potražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) podigla je procene srednjoročne i dugoročne potražnje za naftom, istaknuvši potrebu većih ulaganja u naftni sektor kako bi se podmirila očekivana potražnja.

U izveštaju za tržište nafte u 2022. OPEK je upozorio na hronični manjak ulaganja, procenjujući da je u sektor nafte potrebno uložiti 12,1 bilion dolara da bi se podmirila očekivana veća potražnja u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

U sledećoj godini svetska potražnja za naftom, kako pokazuju poboljšane projekcije, dostići će 103 miliona barela dnevno, što je povećanje od 2,7 miliona barela dnevno u odnosu na 2022.

OPEK je time podigao prošlogodišnju procenu za 2023. za 1,4 miliona barela dnevno.

Podignuta prognoza odražava snažniji oporavak u 2022. i 2023. i „snažan fokus na pitanja energetske sigurnosti“, što dovodi do sporije zamene nafte drugim gorivima, kao što je prirodni gas, čija je cena skočila zbog ruske invazije na Ukrajinu.

OPEK je takođe povećao prognoze potražnje za srednjoročni period, do 2027, kada bi trebalo da bude za gotovo dva miliona barela dnevno veća u poređenju sa prošlom godinom.

Do 2030. Potražnja bi trebala da u proseku dostigne 108,3 miliona barela dnevno.

Dugoročna prognoza, za period do 2045, podignuta je na 109,8 miliona barela dnevno, sa 108,2 miliona barela dnevno u 2021. Grupa je u proteklim godinama smanjivala dugoročnu projekciju potražnje, podseća Rojters.

Stav OPEK-a se ne podudara sa ocenama drugih prognostičara koji predviđaju da će potražnja za naftom dostići maksimum pre 2030. zbog pojačane upotrebe obnovljivih izvora energije i električnih automobila.

Pad nakon 2035.

Još jedna decenija rasta potražnje bi pomogla OPEK-u, čijih se 13 članica oslanja na prihode od nafte. Grupa je tvrdila da bi nafta trebala da bude deo energetske tranzicije i da je fokus ulagača na ekonomska, socijalna i upravljačka pitanja pogoršao problem nedovoljnih ulaganja.

„Ukupan iznos (potrebnih) ulaganja u naftni sektor do 2045. godine doseže brojku od 12,1 bilion dolara“, napisao je generalni sekretar OPEK-a, Haitham Al Ghais u predgovoru izveštaja, u kom piše da je brojka veća od prošlogodišnje procene.

Jako zabrinjava hronični nedostatak ulaganja u globalnu naftnu industriju poslednjih godina zbog slabljenja industrije, pandemije kovida i mera fokusiranih na ukidanje finansiranja projekata fosilnih goriva, naglasio je Al Ghais.

OPEK je u godini pandemije 2020. napravio veliki zaokret, prognozirajući da će potražnja usporiti, nakon što je godinama predviđao njen sve snažniji rast.

U najnovijem izveštaju, kartel ipak ostaje pri proceni da će svetska potražnja početi da pada nakon 2035. godine.

Kompanije i banke predviđaju da će dostići maksimume i pre 2035.

Predviđanja kompanija i banaka pokazuju da će potražnja za naftom dostići maksimume još i ranije.

U međuvremenu OPEK i njegovi saveznici planiraju da ponovo smanje snabdevanje u novembru, kako bi podržali cene. Snabdevanje će se smanjivati i u u srednjoročnom razdoblju, pokazuje izveštaj.

Proizvodnja OPEK-a će biti niža 2027. godine, nego ove, jer snabdevanje proizvođača izvan OPEK-a raste, procenjuju u kartelu.

OPEK uprkos tome očekuje veći tržišni udeo. Ograničena ponuda sirove nafte iz SAD-a će dostići vrhunac pred kraj decenije, a ne oko 2030, kao što je predviđano prošle godine.

„Očekuje se da će nafta ostati gorivo broj jedan u globalnom primarnom energetskom miksu”, zaključak je izveštaja.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti