OPEK+ će povećati proizvodnju

OPEK povećao procenu dugoročne potražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je povećala svoje srednjoročne i dugoročne procene potražnje za naftom, ističući potrebu za većim ulaganjem u naftni sektor, kako bi se zadovoljila očekivana potražnja.

OPEK procenjuje da je potrebno uložiti 12,1 milijardu dolara u naftni sektor kako bi se srednjeročno i dugoročno zadovoljila očekivana veća potražnja.

Sledeće godine će svetska potražnja za naftom, prema projekcijama analitičkog tima OPEK-a, iznositi 103 miliona barela dnevno, što je porast od 2,7 miliona barela dnevno u odnosu na 2022. OPEK je time povećao prošlogodišnju procenu za 2023. za 1,4 milijuna barela dnevno. Povećana prognoza odražava snažniji oporavak 2022. i 2023. i „snažan fokus na pitanja energetske sigurnosti“, što dovodi do sporijeg prelaska sa nafte na druga goriva.

OPEK je takođe povećao svoje srednjoročne prognoze potražnje, do 2027. godine, za gotovo dva miliona barela dnevno i na 108,3 milijuna barela dnevno do 2030. godine.

Dugoročna prognoza, za razdoblje do 2045. godine, podignuta je na 109,8 miliona barela dnevno, sa 108,2 miliona barela dnevno koliko je bilo procenjeno 2021. godine, zbog povećane upotrebe obnovljivih izvora i električnih automobila.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti