OPEK+ se trudi da proizvede više nafte kako bi zadovoljio rastuću potražnju

OPEK+ se trudi da proizvede više nafte kako bi zadovoljio rastuću potražnju

Uprkos porastu OIE, svet i dalje konzumira skoro rekordne količine sirove nafte. Početkom septembra, članice OPEK+ su se složile da povećaju proizvodnju za dodatnih 400.000 barela dnevno u oktobru. Ministari Iraka i UAE dele stav da će OPEK+ ostati pri svom trenutnom sporazumu o proizvodnji „ako cene ostanu stabilne”. Nemogućnost nekih članova da povećaju proizvodnju na dogovorene nivoe ukazuje da bi mogao da se pojavi manjak u ponudi.

Očekuje se da će se Zajednički tehnički komitet (JTC) OPEK+ koji procenjuje osnove tržišta, sastati 29. septembra uoči sastanka predstavnika OPEK+ koji je planiran za 4. oktobar, kako bi se finalizirali podaci o usklađenosti.

To efektivno znači napredovanje sa još jednim povećanjem od 400.000 barela dnevno (bpd) barem za mesec novembar.

OPEK i njegovi saveznici ponovo su se borili da u avgustu ispumpaju dovoljno nafte, kako bi zadovoljili globalnu potražnju, koja se oporavlja od pandemije virusa korone. To je potencijalno povećalo pritiske na rast cena nafte.

Nekoliko članica OPEK+, poput Nigerije, Angole i Kazahstana, poslednjih meseci se borilo za povećanje proizvodnje. Nedostatak istraživanja i velike popravke na naftnim poljima, neophodne usled nedovoljnih ulaganja u proteklom periodu, kao posledica pandemije virusa korone, dovele su do toga da ove zemlje ne mogu da povećaju proizvodnju.

Uloga OIE u planovima OPEK-a

Varanje i proizvodnja iznad navedenih ciljeva tradicionalno su bili jedan od glavnih problema OPEK-a. Međutim, situacija se promenila poslednjih godina, jer su investicije u obnovljive izvore energije postale (OIE) deo energetske tranzicije.

Uprkos porastu obnovljivih izvora energije, svet i dalje konzumira skoro rekordne količine sirove nafte. Što će izvršiti dodatni pritisak na Saudijsku Arabiju i druge vodeće proizvođače OPEK-a da pumpaju više nafte u narednim godinama.

Dva izvora OPEK+ rekla su za Reuters da je usklađenost OPEK+ sa smanjenjem proizvodnje nafte u avgustu porasla na 116%. Broj koji isključuje Meksiko upoređuje se sa 109% u julu. Baš kada je grupa povećala proizvodnju za 400.000 bpd u avgustu i septembru.

Moguć manjak ponude nafte na tržištu

Nemogućnost nekih članova da povećaju proizvodnju na dogovorene nivoe ukazuje na to da bi se mogao pojaviti jaz u ponudi. Jer, grupa nastavlja s planom za mesečna povećanja proizvodnje kako bi poništila ostatak rekordnih smanjenja ponude napravljenih 2020. godine.

To bi moglo povećati teret proizvođačima poput Saudijske Arabije, ako se potražnja zaista oporavi i premaši nivoe pre pandemije. Što bi, prema prognozama, moglo da se dogodi već u drugom kvartalu sledeće godine.

Ranije ovog meseca, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici na čelu sa Rusijom, odnosno OPEK+, složile su se da povećaju ciljeve proizvodnje za dodatnih 400.000 barela dnevno u oktobru.

Angola, Nigerija i Kazahstan u problemu

Podaci o proizvodnji za avgust pokazuju da su glavni nedovoljni proizvođači bile afričke članice OPEK-a Nigerija i Angola, kao i Kazahstan, koji nije član OPEK-a.

Nedostatak istraživanja i izlazak nekih velikih naftnih kompanija, otežali su napore Angole i Nigerije da povećaju proizvodnju, što je problem za koji se očekuje da će nastaviti da pogađa proizvođače iz Zapadne Afrike u bliskoj budućnosti.

Proizvodnja Kazahstana bila je ometana, uglavnom, održavanjem najvećeg naftnog polja Tengiz, koje je trajalo od početka avgusta do sredine septembra.

Najverovatnije novih 400.000 bpd od novembra

Očekuje se da će Zajednički tehnički komitet (JTC) OPEK+ koji procenjuje osnove tržišta, sastati 29. septembra uoči sastanka predstavnika OPEK+ koji je planiran za 4. oktobar, kako bi se finalizirali podaci o usklađenosti.

Ministar nafte Iraka Ihsan Abdul Jabar izjavio je u nedelju da se očekuje da će OPEK+ ostati pri svom trenutnom sporazumu o proizvodnji „ako cene ostanu stabilne”.

To efektivno znači napredovanje sa još jednim povećanjem od 400.000 bpd barem za mesec novembar.

Ovaj stav je ponovio i ministar energetike UAE Suhail al-Mazrouei koji je novinarima u Dubaiju rekao da ne vidi potrebu za izmenama trenutnog dogovora.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti