Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

OPEK skeptičan po pitanju stabilnosti naftnog tržišta

Naftaški kartel OPEK prognozira da će oporavak tražnje za naftom u 2021. biti sporiji zbog pandemije korona virusa. Ipak, vesti o vakcinama protiv COVID-19 i pad zaliha u SAD izazvali su juče poskupljenje sirove nafte na međunarodnim tržištima tako da se cena barela primakla cifri od 45 dolara.

Oporavak globalne potražnje za naftom u 2021. godini biće sporiji nego što se ranije mislilo zbog rasta slučajeva koron avirusa, što sputava napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da podrže tržište, objavio je juče naftni kartel, prenose agencije.

Tražnja će sledeće godine porasti za 6,25 miliona barela dnevno (bpd), na 96,26 miliona bpd, navodi se u novembarskom mesecnom izveštaju OPEK-a. Nova OPEK-va prognoza u rastu tražnje manja je 300.000 barela dnevno u odnosu na procenu pre mesec dana, prenosi Rojters.

U izveštaju OPEK-a se napominje da će potezi evropskih vlada kao što su zatvaranje restorana i podsticanje rada kod kuće pogoditi tražnju za gorivom u preostalom periodu do kraja 2020. godine, pri čemu će uticaj pandemije na tržište nafte potrajati do sredine sledeće godine.

"Oporavak potražnje za naftom biće ozbiljno otežan i pretpostavlja se da će usporavanje tražnje za gorivom u transportnom i industrijskom sektoru trajati do sredine 2021. godine", piše u izveštaju.

OPEK je takođe smanjio procenu ovogodišnjeg pada upotrebe nafte na 9,75 miliona barela dnevno u odnosu na raniju procenu od 9,47 miliona barela na dan.

Izveštaj je pokazao da je došlo i do porasta proizvodnje, što je još jedan problem koji sputava napore grupe OPEK + da stabilizuje tržište i podrži cene.

Naime, proizvodnja "crnog zlata" u okviru naftnog kartela je porasla za 320.000 barela dnevno, na 24,39 miliona barela u oktobru, vođena oporavkom u Libiji, članici OPEK-a koja je izuzeta iz sporazuma o smanjenju pumpanja.

OPEK prognozira da će potražnja za njegovom sirovom naftom biti za 600.000 barela dnevno od očekivane naredne godine, i da će iznositi 27,4 miliona barela dnevno.

Trgovci optimisti

Vesti o vakcinama protiv COVID-19 i pad zaliha u SAD izazvali su danas poskupljenje sirove nafte na međunarodnim tržištima tako da se cena barela primakla cifri od 45 dolara.

Trgovce sirovom naftom, motivisani nadom da bi svet uskoro mogao dobiti vakcinu protiv virusa korona, koja je potisnula u drugi plan zabrinutost zbog pada potražnje pod utjecajem protupandemijskih mjera.

Na londonskom je tržištu cena barela juče porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,63 dolara. Juče je zaključila trgovinu u plusu 1,21 dolar.

Na američkom se tržištu barelom juče trgovalo po 96 centi višoj ceni, od 42,32 dolara. U utorak je u vreme zatvaranja tržišta bio u plusu 1,07 dolara.

Američka farmaceutska kompanija Fajzer i nemačka biotehnološka firma BioNTech objavile su u ponedeljak da je, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja, njihova potencijalna vakcina protiv kovida sprečila zarazu kod 90 odsto ispitanika.

"Ovonedeljna vest o vakcini protiv korona virusa bila je ohrabrujuća i, paralelno s povećanjem kupovine, snažno je podstakla cene nafte u ponedjeljak i utorak", rekao je Giovanni Staunovo iz švicarske banke UBS.

Banka je ujedno upozorila da bi, kratkoročno, na cene mogle uticati mere blokade u Evropi i obnovljena proizvodnja u Libiji, ali da do kraja 2021. barel treba da dostigne cenu od 60 dolara, pod pretpostavkom da proizvođači nastave ograničavati snabdevanje.

Analitičari, ipak, skeptični

Uzlazni trend podržava i izveštaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao da su zalihe sirove nafte prošle nedelje pale za 5,1 miliona barela. Analitičari su očekivali da će se smanjiti za nešto manje od milion barela.

Izgledi za potražnju ipak su sumorni, s obzirom na obnovljena ograničenja kretanja u Evropi i SAD zbog naglog širenja korona virusa.

"Budući da je potražnja za naftom u minusu u odnosu na ponudu, nema opravdanja za održavanje aktualnog nivoa cena u kratkoročnoj perspektivi", smatra Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.