Cena nafte

OPEK+ smatra da je pad cena nafte uzrokovan finasijskim strahovima

Cene nafte su u sredu pale najniže u poslednjih 15 meseci. Fjučersima za naftu Brent se trgovalo ispod 72 dolara za barel, zbog zabrinutosti usled bankarske krize. „Trenutna situacija sa cenama nafte je uzrokovana isključivo finansijskim strahovima i nema nikakve veze sa potražnjom i ponudom nafte“, rekao je jedan od delegata OPEK+ grupacije.

Predstavnici OPEK+ smatraju da je ovonedeljni pad cena nafte na najniži nivo u poslednjih godinu dana uzrokovan finansijskim strahovima, a ne neravnotežom između potražnje i ponude. Očekuju da će se tržište stabilizovati, izjavila su za Rojters četiri delegata iz grupe proizvođača nafte.

Nafta je u sredu potonula na najniži nivo u poslednjih 15 meseci. Fjučersima za naftu Brent se trgovalo ispod 72 dolara za barel, zbog zabrinutosti usled bankarske krize. Nafta se stabilizovala u četvrtak nakon što je švajcarsko regulatorno telo odobrilo finasijsku pomoć banci Kredit Svis.

„Trenutna situacija sa cenama nafte je uzrokovana isključivo finansijskim strahovima i nema nikakve veze sa potražnjom i ponudom nafte“, rekao je jedan od delegata OPEK+ grupacije, tražeći da ostane neimenovan. Grupa OPEK+ očekuje da će se situacija „uskoro normalizovati“.

Još tri delegata iz grupe proizvođača OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusija i drugi saveznici, su dali slične primedbe.

Grupacija OPEK+ se nada da će ovakvi komentari ublažiti sve spekulacije da je OPEK+ zabrinut zbog slabljenja cena i da bi mogao razmotriti dalje korake za podršku tržištu. Sledeći politički sastanak grupe je tek u junu, iako se savetodavni panel ključnih ministara sastaje 3. aprila.

Smanjena proizvodnja nafte i dalje na snazi

Jedan od delegata je rekao da je najnoviji mesečni izveštaj OPEK-a o tržištu nafte, objavljen u utorak sa poboljšanom prognozom potražnje od strane Kine. To ukazuje na dobru ravnotežu između ponude i potražnje.

„Fokusiramo se na osnove tržišta“, rekao je drugi izvor.

Prošlog novembra, sa slabljenjem cena, OPEK+ je smanjio obim proizvodnje za 2 miliona barela dnevno – najveće smanjenje još od prvih dana pandemije COVID-19 2020. Isto smanjenje je na snazi i u 2023. godini.

Ministri iz Alžira i Kuvajta ove nedelje su pohvalili odluku, a ministar energetike Saudijske Arabije rekao je da će se OPEK+ držati smanjenog cilja do kraja godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti