OPEK+ će povećati proizvodnju

OPEK+ ublažava smanjenja od maja

Na jučerašnjem sastanku odbora za praćenje tržišta grupe OPEK+ odlučeno je da se nastavi već dogovorena politika, da se vrati 2,1 milion bpd na tržište u periodu od maja do jula. Sledeći sastanak OPEK + zakazan je  za 1. jun, radi razmatranja nivoa proizvodnje za jul i avgust. Stručnjaci OPEK+ grupe predviđaju da će globalna potražnja za naftom 2021. porasti za šest miliona bpd, nakon što je prošle godine pala za 9,5 miliona bpd.

OPEK, Rusija i njihovi saveznici ostaće pri planovima za fazno ublažavanje ograničenja proizvodnje nafte, koje će trajati od maja do jula. Odluka je doneta u skladu sa optimističkim prognozama oporavka globalne potražnje za nafom, uprkos velikom porastu slučajeva koronavirusa u Indiji, Brazilu i Japanu.

Grupa poznata kao OPEK+ odustala je od održavanja ministarskog sastanka koji je bio planiran za danas, saznaje se iz četiri izvora ove naftaške grupacije, nakon jučerašnjeg sastanka članova odbora za praćenje tržišta.

Odbor za praćenje tržišta je odlučio da se nastavi sa politikom već dogovorenom na prethodnom sastanku OPEK+, koji je održan 1. aprila, izjavio je ruski potpredsednik vlade Aleksandar Novak.

Novak je rekao i da je sledeći sastanak OPEK+ zakazan za 1. jun, radi razmatranja nivoa proizvodnje za jul i avgust. Datum sledećeg sastanka je objavljen i na sajtu OPEK-a.

OPEK+, koji je odgovoran za više od trećine globalne proizvodnje nafte, smanjio je proizvodnju za oko osam miliona barela dnevno (bpd), što je više od 8% globalne potražnje. Smanjenje uključuje i dobrovoljni rez od jedan milion bpd od strane Saudijske Arabije.

Na sastanku održanom 1. aprila grupa se složila da vrati 2,1 milion bpd na tržište u periodu od maja do jula, olakšavajući smanjenja na 5,8 miliona bpd.

U izveštaju stručnjaka OPEK+, grupa predviđa da će globalna potražnja za naftom 2021. porasti za šest miliona bpd, nakon što je prošle godine pala za 9,5 miliona bpd.

Ali, iz naftaške alijanse otkrivaju da su, iako je više od milijardu doza vakcina protiv Covida-19 primenjeno na globalnom nivou, zabrinuti da će nagli porast broja novih slučajeva obolelih od virusa korona u Indiji, Brazilu i Japanu poremetiti oporavak potražnje za sirovom naftom.

Cene nafte oporavile su se, mada je rast ograničen rastućom zabrinutošću zbog potražnje za gorivom u Indiji, trećem najvećem uvozniku sirove nafte na svetu.

Izveštaj OPEK + kaže da očekuje da će komercijalne zalihe nafte u julu dostići 2,95 milijardi barela, što je ispod proseka za period 2015-2019. godina, a očekuje se da ostanu ispod tog proseka do kraja godine. Takođe, u izveštaju je navedeno da su zalihe na oko 70 miliona barela ispod proseka za 2021. godinu, što daje optimističniji izgled u odnosu na prethodne prognoze od 20 miliona barela ispod ovog proseka.

Izvor: EnergyWorld

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti