OPEK+ treba da odluči: Šta dalje?

OPEK uoči planiranog povećanja proizvodnje od 600.000 bpd

Ukupno proizvodnja sirove nafte grupacije OPEK+ trebalo da postepeno da poraste za više od dva miliona barela dnevno u naredna tri meseca - do jula, dok je u maju planirano povećanje proizvodnje za 600.000 bpd. Istraživanje Bloomberga pokazuje da je smanjenje isporuke nafte iz Libije, uglavnom, nadoknađeno porastom proizvodnje nafte u Iranu, pa je OPEK u aprilu zadržao relativno ustaljen obim proizvodnje.

Neposredno pre nego što bi savez OPEK + trebao da poveća proizvodnju sirove nafte za 600.000 barela dnevno (bpd) u maju, OPEK je u aprilu zadržao relativno ustaljen obim proizvodnju sirove nafte, pokazalo je istraživanje Bloomberga, objavljeno u utorak.

Svih 13 članica OPEK-a u aprilu je zabeležilo ukupnu proizvodnju od 25,27 miliona bpd, što je za oko 50.000 bpd manje u odnosu na mart, jer je smanjenje isporuke nafte iz Libije uglavnom nadoknađeno porastom proizvodnje nafte iz Irana, pokazalo je istraživanje Bloomberg-a.

Proizvodnja sirove nafte članica OPEK+ grupe trebalo bi da poraste za više od dva miliona barela dnevno u naredna tri meseca, jer postepeno povećavaju proizvodnju, do jula.

Početkom aprila OPEK+ je odlučio da postepeno povećava ukupnu proizvodnju nafte za 350.000 bpd u maju i junu i za više od 400.000 bpd u julu. Pored toga, Saudijska Arabija će, takođe, postepeno ublažavati svoje dobrovoljno smanjenje od jedan milion bpd tokom sledećih nekoliko meseci, počev od povećanja proizvodnje od po 250.000 bpd tokom maja i juna.

Prema istraživanju Bloomberga, najveći rast i pad kod pojedinih članica OPEK-a u aprilu zabileženi su u dve zemlje, Libiji i Iranu. Ove dve države ne pripadaju savezu OPEK+.

Proizvodnja Libije pala je za 80.000 bpd, odnosno na 1,14 miliona bpd. U međuvremenu, Iran je povećao proizvodnju za 60.000 barela dnevno, odnosno na 2,41 milion bpd, prema anketi koju je sproveo Bloomberg, o podacima praćenja brodova, procenama konsultantskih kuća i informacijama zvaničnika.

Prošle nedelje, mesečno istraživanje Routersa pokazalo je da je OPEK verovatno povećao proizvodnju nafte u aprilu, vođen još jednim povećanjem ponude iz Irana. Iran je povećao proizvodnju nafte za čak 200.000 bpd u aprilu u odnosu na mart, da bi dostigao proizvodnju od 2,5 miliona bpd. Kao rezultat veće iranske proizvodnje, ukupna proizvodnja svih 13 članica OPEK-a porasla je za 100.000 bpd tokom meseca, na 25,17 miliona bpd u aprilu, pokazalo je istraživanje Routersa.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.