signal daljeg poskupljenja nafte

OPEK+ veća – trgovci nervozni

Članice OPEK+ na sastanku koji je danas popodne u toku odlučuju o kvotama proizvodnje i plasmana nafte u aprilu. Da su trgovci nervozni pokazuje i to što je poziv saudijskog ministra energetike princa Abudulaziza bin Salmana, koji je članove skupine OPEK+ plus pozvao na budnost i oprez, izazvao skok cene barela za oko dolar.

Cene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara nakon što je saudijski ministar energetike, na početku sastanka vodećih proizvođača signalizirao da ne bi trebali žuriti s povećanjem isporuka.

Na londonskom je tržištu cena barela porasla je 1,01 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,08 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 84 centa višoj ceni, od 62,12 dolara.

Trgovci danas prate sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika na kojem treba da bude doneta odluka o proizvodnji u aprilu. Sastanak je počeo poslepodne.

Pažnju trgovaca privukla je izjava saudijskog ministra energetike princa Abudulaziza bin Salmana, koji je članove skupine OPEK+ plus pozvao na budnost i oprez.

Njegova izjava signalizira da neizvesnost koju stvara korona kriza poziva na suzdržanost pri odlučivanju o povećanju proizvodnje.

Neki analitičari predviđaju da će OPEK+ povećati proizvodnju za oko 500.000 barela dnevno, s obzirom na rast cena iznad 60 dolara, ali izjava saudijskog ministra signalizirala je da Rijad namerava uitrajati u dobrovoljnom smanjenju isporuka.

„Tržište bi moglo podneti dodatnih najmanje 500.000 barela dnevno od aprila (kada se isključe dodatni saudijski rezovi), pa čak i više, u skladu sa oporavkom potražnje za naftom koju očekujemo u sledećim mesecima", procenjuje Bjorner Tenhogen (Bjornar Tonhaugen) iz Ristada (Rystada).

„Bude li doneta odluka o povećanju proizvodnje, doći će do blage negativne korekcije cena. Takav razvoj događaja sprečio bi nagli pad zaliha, koji je već neko vreme uračunat u cene za naredne mesece“, objasnio je Tenhogen.

Prema jučerašnjim tvrdnjama tri izvora iz OPEK+, neke članice veruju da bi proizvodnja trebala ostati nepromenjena, a Saudijska Arabija sada je signalizirala da joj se ne žuri povećati svoje isporuke.

Analitičari i trgovci napominju da četveromesečni rast cena sada ne ide u korak s potražnjom, dodajući da bi se prodaja na fizičkom tržištu morala uskladiti sa ponudom tek u drugom delu godine.

Podršku cenama pružila je danas i objava jemenskih Huta, da su ispalili raketu na postrojenje Saudi Aramkoa u Džedi na Crvenom moru. Saudijske vlasti nisu direktno potvrdile tu vest.

Cene danas nisu reagovale na rekordni rast zaliha sirove nafte u SAD, za 21 milion barela, zbog pada aktivnosti prerade za vreme polarnog talasa koji je zahvatio Teksas. Zalihe benzina zabeležile su, inače, najveći pad u 30 godina.

Odvojeno je OPEK na svojoj internet stranici objavio da je cena barela referentne korpe nafte članica ove asocijacije u sredu iznosila 62,15 dolara, što znači da je ojačala 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.