Opet poskupelo gorivo u Sloveniji

U Sloveniji je poskupelo gorivo, posle dužeg perioda zamrznutih cena. Poskupljenju su prethodili prekidi u snabdevanju koji su izazvali paniku među građanima, što je dovelo do velikih gužvi na benzinskim stanicama. Nadležni smatraju da su građani gomilali zalihe, reagujući na najavljeno povećanje cena.

U Sloveniji su danas osvanule nove cene osnovnih motornih goriva na benzinskim stanicama. Reč je o znatnom poskupljenju u odnosu na dosadašnje regulisane, zamrznute cene, a nove će važiti narednih 14 dana. Sada je za litar 95-oktanskog benzina potrebno izdvojiti 1,775 evra, dok litar dizela košta 1,848 evra.

Povećanje se odnosi na cene na pumpama izvan auto-puteva, zbog regulisanog smanjenja trgovačke marže, dok će se cene na benzinskim stanicama na auto-putevima slobodno formirati, prenosi Seebiz.

Gomilanje zaliha pred poskupljenje

Poskupljenju su prethodili prekidi u snabdevanju gorivom, što je izazvalo paniku među građanima i dovelo do velikih gužvi na benzinskim stanicama. Nadležni su izjavljivali da građani gomilaju zalihe, reagujući na najavljeno povećanje cena goriva.

Štajerska, Pomurje, Prekmurje, Gornja Savinjska dolina, Ilirska Bistrica, Velenje, Jesenice, Kamnik, Nova Gorica, Goriška brda samo su neka od mesta u Sloveniji, u kojima je dolazilo do nestašice goriva. Nestanak goriva je zabeležen na benzinskim pumpama OVM-a, Petrola i MOL-a, saopštili su slovenački mediji, a prenosi Capital.

Iz Petrola su stizala uveravanja građanima da je panika nepotrebna, jer imaju dovoljne zalihe i da nema straha od nestašice.

Odgovornost distributera

Premijer Robert Golob je kritikovao distributere kod kojih je poslednjih dana dolazilo do nestašica goriva, posebno dizela. Rekao je da su oni za to odgovorni i da je trebalo bolje da se pripreme za takve situacije, umesto što su „špekulisali zbog nekoliko centi“ po litri goriva, s obzirom na novo poskupljenje.

„Razumem da je potražnja zbog predstojećeg poskupljenja bila nešto veća, ali je obaveza distributera jasna – trebalo je da se pobrinu da goriva bude dovoljno, a ponestalo ga je u celoj državi. I, to odjednom“, izjavio je Golob za medije, najavljujući inspekcijske kazne distributerima ukoliko kontrole pokažu nepravilnosti do kojih je došlo poslednjih dana, posebno proteklog vikenda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022