Optički ruski polarni ekspres kroz Arktik

Optički ruski polarni ekspres kroz Arktik

Rusi postavljaju optički podmorski kabl kroz arktički pojas, kao deo državnog projekta kojim će se uvesti brzi internet u udaljene severne predele zemlje. Tako će Moskva pojačti neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na krajnjem severu, gde je povećala vojno prisustvo i razviti Severnomorsku rutu koja treba da postane glavni pomorski put, preneo je Rojters.

Rusija je u petak počela da postavlja prvi optički podmorski kabl kroz Arktik. Projekat Polarni ekspres deo je državnog projekta kojim će se uvesti optički, brzi internet u udaljene severne predele zemlje.

Moskva namerava da pojača neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na krajnjem severu. Rusija postavlja prvi optički podmorski kabl zbog toga što je povećala vojno prisustvo i u tom delu države. Time, takođe, razvija Severnomorsku rutu, koja treba da postane glavni pomorski put, preneo je Rojters.

Kablovska konekcija, koja treba da bude završena 2026. godine, proći će dužinom od 12.650 kilometara preko ruske severne obale, od sela Teriberka na Barencovom moru do Vladivostoka na krajnjem istoku.

Projekat nazvan Polarni ekspres vodiće državna kompanija Morsvijazsputnjik. Cilj je da se omogući arktičkim lučkim gradovima stabilan internet, uključujući poluostrvo Kamčatku i ostrvo Sahalin na Pacifiku.

Šef kompanije za proizvodnju i polaganje kablova Aleksej Strelčenko rekao je da će optički ruski polarni ekspres koštati 889 miliona dolara i da će ga potpuno finansirati država.

Izvor: Tanjug

Možda će Vam se svideti i:

Prodata buduća dvodecenijska proizvodnja ruskog gasa s Arktika

Ruski Novatek saopštio je da je sklopio kupoprodajni ugovor sa svim akcionarima projekta za tečni prirodni gas s Arktika – 20 godina unapred. Kapacitet postrojenja za TPG Arktik SPG 2, koji će činiti tri tehnološke linije, iznosiće 19,8 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje…pročitaj više

Arktik ključan za klimatske promene u Rusiji – i drugde

Od sibirskih požara do poplava na Dalekom istoku prirodne katastrofe u Rusiji izazivaju ogromne ekonomske štete. Prošle godine je sa hladnoćom došlo i do najjačih snežnih padavina koje su zabeležene u poslednjih 25 godina. Rusija je jedna od zemalja najosetljivijih na klimatske promene, jer se značajan deo njene teritorije nalazi na Arktiku, koji se zagreva više nego duplo brže od ostatka sveta…pročitaj više

Klimatske promene uzrokovale rekordno topljenje leda na Grenlandu

Klimatske promene podstakle su visoku temperaturu širom Arktika. Grenland je 28. jula izgubio ogromnu količinu leda sa topljenjem dovoljnim da pokrije američku državu Floridu, ocenili su naučnici…pročitaj više

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti