OPEK+ će povećati proizvodnju

Optimistične prognoze OPEK-a o budućoj potrošnji nafte

OPEK je optimističan da će ubrzavanje programa vakcinacije i porast potražnje za gorivom povećati globalnu potražnju za naftom za 5,95 miliona barela dnevno (bpd) ove godine, uprkos trenutnoj krizi u Indiji zbog COVID-19, saopšteno je iz organizacije, uz napomenu da zadržavaju izglede potražnje nepromenjenim u odnosu na prošli mesec.

Prosečna svetska potražnja za naftom treba da bude oko 96,5 miliona barela na dan (bpd) 2021. godine, saopšteno je iz OPEK-a u mesečnom izveštaju o tržištu nafte (MOMR). To bi bilo gotovo šest miliona barela dnevno više od potražnje naftom tokom prošle godinu, sa ubrzanjem koje se očekuje u drugoj polovini 2021. godine.

Iz OPEK-a procenjuju da će globalna potražnja za naftom u drugi kvartalu iznositi 300.000 bpd zbog niže potražnje u Severnoj Americi od očekivane u prvom kvartalu i ponovnog oživljavanja COVID-a u Indiji i Brazilu. Međutim, organizacija je povećala izglede za potražnjom za naftom i za treći i za četvrti kvartal 2021. godine za 150.000 bpd, odnosno 290.000 bpd. Veća očekivana potražnja u drugoj polovini ove godine je rezultat pozitivnih informacija o gorivu iz Sjedinjenih Država, dok „ubrzanje programa vakcinacije u mnogim regionima daje optimizam, kada je nafta u pitanju“, poručuju iz OPEK-a.

Očekuje se da će regije poput Bliskog istoka i Azije, osim Kine, imati koristi od neke vrste povratka u normalu u drugoj polovici 2021. godine.

Među razvijenim ekonomijama, najveći doprinosuticaj na potražnju imaće Sjedinjene Države i Severna Amerika u celini, mada se ove godine ne očekuje povratak tražnje na nivo pre krize.

„Pretpostavlja se da će goriva za prevoz, uglavnom benzin, uz zahteve za lakim i srednjim destilatom podržati oporavak potražnje za naftom u budućnosti“, kažu iz OPEK-a.

Snabdevanje van OPEK-a za ovu godinu revidirano je za 230.000 barela na dan, uglavnom zbog Teksaškog zamrzavanja u februaru. U OPEK-u su svesni da ukupne zalihe nafte iz zemalja koje nisu članice kartela rastu za 700.000 barela dnevno, u odnosu na godinu 2021. godine.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.