Osa uzletela do svetskih visina

Uspeh tima Beoavie, treće mesto na upravo završenom međunarodnom takmičenju „New Flying Competition 2020“, na najbolji način govori o tome zašto je Mašinski fakultet u Beogradu jedna od najboljih obrazovno-naučnih institucija u Srbiji i zašto su inženjeri koje odškoluje najtraženiji u zemlji i svetu.

U nedelji kada je Mašinski fakultet obeležio 72 godine postojanja (30. oktobra) studenti okupljeni u timu Beoavia postigli su još jedan veliki uspeh u nizu – njihov projekat VTOL letelice pod nazivom OSA (WASP) osvojio je treće mesto na upravo završenom međunarodnom takmičenju „New Flying Competition 2020“, navedeno je na sajtu Mašinskog fakulteta.

Beoavia je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Na „New Flying Competition 2020“, koje je održano pod pokroviteljstvom Erbasa (Airbus), Beoavia je na najbolji način predstavljala našu zemlju, osvojivši visoko treće mesto u konkurenciji sedam univerzitetskih timova iz Nemačke, Finske, Meksika i daleke Kine, koji su se kvalifikovali u finale takmičenja, od ukupno prijavljenih 50 timova iz celog sveta, navedeno je na sajtu.

Zbog pandemije Kovid 19, takmčenje je, po prvi put, održano u onlajn okruženju. Timovi nisu putovali u Hamburg, već su svoje projekte putem video strima predstavili sa sprotskih aerodroma na teritoriji država iz kojih dolaze. Beoavija, sa aerodroma Ravan, nedaleko od Čačka.

Letelica OSA je projektovana da koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u horizontalni let. Razvoj aviona sa ovim karakteristikama je trend u svetskoj aviondustriji. Njihova prednost je u tome što im za poletanje nisu neophodne velike poletno-sletne staze, a u letu koriste sve prednosti letelica s klasičnom konfigruacijom. Ovde se prvenstveno misli na brzinu leta, dolet i efikasnost letelice.

Na samom takmičenju letelica je morala da ispuni niz zahtevnih manevara: da ponese teret određene mase i dimenzija, pritom da poleti vertikalno do visine od 10 metara, a zatim da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije. Tokom leta bio je obavezan i lupnig, što je veliko opterećenje za avion. Na kraju zadataka letelica je morala vertikalno da sleti na mesto odakle je poletela, u čemu je naš tim i uspeo.

Pored inženjerskih izazova, ovo takmičenje je pred naše mlade stručnjake stavilo još jedan bitan izazov – pitanje finansija, bez kojeg ne bi mogli da realizuju projekat OSA. Pandemija Kovid 19 je dodatno otežala rešavanje ovog izazova. Zahvaljujući podršci gospodina Dragana Pavlovića, naši mladi inženjeri uspeli su da prikupe potrebna sredstva i izrade letelicu.

Uspeh Beoavie na najbolji način govori o tome zašto je Mašinski fakultet u Beogradu jedna od najboljih obrazovno-naučnih institucija i zašto su inženjeri koje odškoluje najtraženiji u zemlji i šire.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti