Osiguranje – nova prepreka za dovršetak Severnog toka 2

Zbog kontinuirane akcije SAD protiv ruskog gasa u Evropi stigla je i nova prepreka za Severni tok 2 - brodovi koji grade gasovod ostali bez osiguranja.

Međunarodna grupa klubova uzajamnog osiguranja vlasnika brodova (IG P&I) odlučila je da ne obezbedi pokriće za osiguranje brodovima koji bi mogli da učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2, navodi se u cirkularnom pismu distribuiranom u ime svih klubova u grupi, piše Sputnjik.

„Članovima svakog kluba je napomenuto da ne bi trebalo da postoji nikakvo pokriće za osiguranje za brodove uključene u aktivnost koja je protivzakonita ili će izložiti klub riziku kršenja sankcija. U svetlu direktne pretnje sankcijama osiguravačima koje čine američki Zakon o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija i Zakon o zaštiti evropske energetske bezbednosti, klub neće davati osiguranje za aktivnosti povezane sa projektima Severni tok 2 ili Turski tok“, navedeno je u dokumentu.

U pismu se „snažno“ preporučuje članovima kluba da „procene i minimizuju rizike zaključivanja ugovora sa kompanijama Nord strim 2 i Turk strim, kako bi izbegli rizik od sankcija.

Problemi sa završetkom Severnog toka 2

Posle incidenta s ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim sve su jači glasovi u Nemačkoj, pa i u Evropi, koji traže obustavljanje projekta. Mnogi, pak, ukazuju i na posledice koje bi konkretno Nemačka i kompanije učesnice pretrpele zbog toga. Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da pitanje Navaljnog i projekat gasovoda treba posmatrati odvojeno.

Da podsetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u ponedeljak da Vašington stvara koaliciju kako bi omela završetak izgradnje gasovoda Severni tok 2. On je rekao da Amerika smatra da projekat predstavlja rizik za Evropu jer postaje zavisna od ruskog gasa, a pretnja je i Ukrajini i sve to „duboko uznemirava mnoge Nemce“.

Ranije je američki Stejt department uključio Severni tok 2 i Turski tok u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Pored SAD, protiv gasovoda istupa Ukrajina i nekoliko evropskih zemalja.

Treba reći i to da je do sada već završeno 97 odsto projekta Severni tok 2. Premijerka nemačke savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija Manuela Šlezvig je ovih dana u  govoreći u Bundestagu istakla da su pretnje SAD na račun luke Mukran, logističke baze projekta Severni tok 2 jednostavno strašne.

„To što SAD prete rukovodstvu i zaposlenima u maloj luci Mukran, iako nisu učinili ništa nezakonito – oni obezbeđuju postavljanje cevi za gasovod, koji je legalan, i to što su te pretnje moguće od prijateljske nacije kojoj, između ostalog, dugujemo to što ove godine obeležavamo 30. godišnjicu ujedinjenja Nemačke, to je strašno, i očekujem od vas da pružite podršku građanima naše zemlje“, rekla je nemačka premijerka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.