Siemens Gamesa proizveo lopatice vetroturbina koje mogu da se recikliraju

Osnovano Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije

Vlasnici tri vetroparka u Srbiji - VE Čibuk 1, VE Kovačica i VE Alibunar osnovali su, uz finansijsku podršku EBRD-ija, Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije. Iz Udruženja, uz napomenu da OIE predstavljaju budućnost globalne energetike i najveću podršku održivom razvoju i borbi za dekarbonizaciju planete osnivači pozivaju sve zainteresovane kompanije i pojedince da im se priključe u borbi za zelenu Srbiju.

Licencirani proizvođači električne energije koji su u Srbiji izgradili vetroelektrane čija je ukupna snaga veća od 300 MW, a investiciona vrednost veća od 600 miliona evra, privredna društva Vetroelektrane Balkana DOO (VE Čibuk 1), Electrawinds K-Wind d.o.o. Kovačica (VE Kovačica) i Electrawinds-S DOO BEOGRAD (VE Alibunar) osnovali su Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije.

Ove kompanije, čije projekte su finansirale međunarodne finansijske institucije i komercijalne banke udruženje su osnovali 1. marta, sa ciljem da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore energije, podizanju svesti o značaju zelene energije i zaštite životne sredine, otvaranju zelenih radnih mesta, dekarbonizaciji Srbije, kao i globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

U saopštenju Udruženja navedeno je da OIE predstavljaju budućnost globalne energetike i najveću podršku održivom razvoju i borbi za dekarbonizaciju planete. Republika Srbija je poslednjih godina napravila značajan pomak u oblasti zelene energije, a novo udruženje će se truditi da dodatno unapredi poziciju obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Takođe, pozivaju sve zainteresovane kompanije i pojedince, koji se bave solarnom energijom, biomasom, biogasom, geotermalnom energijom i vetroenergijom da nam se pridruže, kako bismo zajedno doprineli pozicioniranju industrije obnovljivih izvora energije na lidersku poziciju u oblasti energetike i ekonomije Srbije. Članovi udruženja mogu biti kompanije koje u svom radu neguju principe poštovanja najstrožih standarda zaštite životne sredine, poslovne etike i profesionalnih standarda ponašanja. Osim svojim članovima, Udruženje će biti na raspolaganju državnim institucijama i svim građanima u borbi za zelenu Srbiju.

Udruženje je nastalo uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj. EBRD je jedan od vodećih investitora u zelenu ekonomiju u Srbiji i posvećen je jačanju dijaloga privatnog i javnog sektora.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.