Ostin: Prerano je reći ko bi mogao da stoji iza curenja gasovoda Severni tok

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) rekao je u četvrtak da je još prerano da se kaže ko bi mogao da stoji iza curenja gasovoda Severni tok.

„Kada govorimo o napadu – ili šteti cevovoda, mislim da u ovom trenutku ima mnogo spekulacija. Ali iskreno, dok ne bude potpune istrage, niko neće moći sa sigurnošću da kaže šta se dogodilo“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare na Havajima.

Ostin je dodao da je u sredu razgovarao o incidentu sa danskim kolegom, „i istakao mi je da će proći nekoliko dana pre nego što budu mogli da dovedu pravi tim koji će pokušati da utvrdi što je moguće bolje šta se dogodilo”.

Bez analize nema spekulisanja

„Dok ne dobijemo više informacija ili ne budemo mogli da uradimo dalju analizu, nećemo spekulisati o tome ko je odgovoran“, rekao je Ostin.

Evropska unija istražuje uzrok curenja gasovoda Severni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora kojima upravlja ruski Gasprom i sumnja u sabotažu.

Rusija je u četvrtak saopštila da će SAD imati koristi od pucanja gasovoda Severni tok. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu da će SAD moći da povećaju prodaju tečnog prirodnog gasa (LNG) ako se gasovodi trajno povuku iz upotrebe. Zaharova je takođe pozvala da istraga EU bude „objektivna”.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.