Otkazan probni let za istraživanje uticaja blokade sunčevih zraka

Švedska svemirska korporacija izjavila je da je nakon negodovanja ekologa i ostalih stručnjaka otkazala let koji je deo istraživanja, kako bi bolje razumela kontroverznu ideju blokade sunčevih zraka u okviru borbe protiv klimatskih promena.

Probni let za istraživanje mogućnosti hlađenja Zemlje blokadom sunčeve svetlosti neće se, kako je bilo planirano, održati u Švedskoj ovog juna. Let je otkazan posle prigovora tamošnjih ekologa, naučnika i stanovnika.

Švedska svemirska korporacija, saopštila je ove nedelje da je otkazala planove za let, u kom je trebala da lansira balon na veliku nadmorsku visinu, za istraživače iz svog objekta na Arktiku. To je trebao da bude prvi let dugo planiranog eksperimenta nazvanog Skopeks (SCOPEX – Stratospheric Controlled Perturbation Ekperiment), projekta koji vode naučnici sa Univerziteta Harvard, pod pokroviteljstvom Bil Gejtsa.

Korporacija, koja je u državnom vlasništvu, rekla je da se konsultovala „sa vodećim stručnjacima za geoinženjerstvo i sa ostalim zainteresovanim stranama“, kao i sa komitetom Harvarda, koji savetuje istraživače. Odluka da se test ne sprovede doneta je u dogovoru sa predstavnicima Harvarda, navodi se u saopštenju.

Savetodavni odbor je izdao sopstvenu izjavu u kojoj je navedeno da je preporuka da svi probni letovi budu obustavljeni sve dok „ne budu mogli da donesu konačnu preporuku o tim letovima na osnovu temeljne i sveobuhvatne javne rasprave u Švedskoj“.

Svemirski centar Esrejndž u severnoj Švedskoj, gde je trebao da se održi, sada otkazani probni let. Foto: Švedska svemirska korporacija

 

Svrha Skopeksa je bolje razumevanje jednog oblika solarnog geoinženjerstva: ubrizgavanje supstanci u vazduh sa ciljem reflektovanja određenog dela sunčevih zraka nazad u svemir, čime bi se relativno brzo smanjilo globalno zagrevanje.

Solarno geoinženjerstvo je dugo bilo predmet intenzivne rasprave među naučnicima i kreatorima politika, često viđeno kao očajna, potencijalno opasna mera, koja može imati neželjene posledice po regionalnu klimu. Čak se i sprovođenje istraživanja na tu temu smatra štetnim, jer može odvratiti pažnju društva od cilja smanjenja emisije gasova koji zagrevaju planetu, kako bi se izbegli najgori efekti klimatskih promena.

Međutim, među nekim naučnicima se, s obzirom na to da svet nema dovoljan napredak u polju smanjenja emisija, razvija ideja da je potrebno istraživanje u oblasti geoinženjeringa, kako bi se saznalo više o načinu dejstva i funkcionisalnosti, u slučaju da počne da se vrši pritisak na upotrebu ove tehnologije. Nacionalne akademije nauke, inženjerstva i medicine, uticajno naučno savetodavno telo, prošlog meseca su pozvale Sjedinjene Države da potroše najmanje 100 miliona dolara na istraživanje.

Istraživanje solarnog geoinženjerstva trenutno uključuje računarske simulacije ili eksperimente u laboratorijskim uslovima. Razvoj Skopeksa traje godinama, jedan od njegovih primarnih ciljeva je prikupljanje podataka iz stvarnog sveta, u svrhu poboljšanja simulacija.

Prvi let, koji je bio planiran, nije podrazumevao ubrizgavanje bilo čega u atmosferu. Umesto toga, plan je bio da testira eksperimentalnu postavku, koja uključuje velike ventilatore za stvaranje kratke pobude u gornjim slojevima atmosfere. Takva pobuđena područja bi bila mesta gde bi se u budućim letovima odvijali eksperimenti sa ubrizgavanjem.

Zabrinutost zbog onoga što bi moglo doći kasnije izazvala je prigovore u Švedskoj, rekao je Niclas Helstrom (Niclas Hällström) iz organizacije What Next, grupe za istraživanje životne sredine sa sedištem u Upsali.

„Pokret protiv ovog projekta u Švedskoj je bio izuzetan, ujedinio je naučnike, civilno društvo i narod Sami, protiv opasnosti od klizavog terena koji vodi normalizaciji tehnologije, koja je previse opasna za primenu, bilo kada i bilo gde“, rekao je Helstrom.

Dejvid Keit, fizičar sa Harvarda, koji je učestvovao u projektu, rekao je da sumnja da neko zna koliko je rasprostranjen otpor u Švedskoj. Rekao je da su druge države u kojima su sprovedene studije, pružile podršku istraživanjima geoinženjerstva, uključujući neke zemlje koje su najviše pogođene klimatskim promenama.

Let Skopeksa je prvobitno trebalo da se održi na jugozapadu Sjedinjenih Država, ali je prošle godine prebačen u Švedsku zbog problema sa dobavljačima. Na pitanje da li bi let možda mogao da se prebaci nazad u Sjedinjene Države, doktor Keit je odgovorio: „Svakako razmatramo tu, kao i druge mogućnosti“.

Iz Savetodavnog odbora Harvarda su poručili da u Švedskoj treba da se sprovede „društveno angažovanje“ pre nego što se nastave bilo kakva istraživanja Skopeksa, i da su sarađivali sa specijalistima o započinjanju procesa. „Ovo će verovatno odložiti lansiranje do 2022. godine“, poručili su iz komiteta.

Helstrom smatra da nikakav angažman neće nagovoriti one koji se protive projektu da treba da se sprovodi dalje.

Istraživanje geoinženjerstva je napredovalo poslednjih godina u Sjedinjenim Državama. Kongres je 2019. godine dao Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu četiri miliona dolara za istraživanje ove tehnologije. Prošle godine, neprofitna organizacija pod nazivom Silver Lining, najavila je Univerzitetu Kornel, Univerzitetu u Vašingtonu i drugima, još tri miliona dolara bespovratnih sredstava za istraživanje.

Keli Vanser (Kelly Wanser), izvršna direktorka kompanije Silver Lining, rekla je da je odluka o otkazivanju testa „naznaka da samostalni privatni napori neće dobro funkcionisati“ i da je to dokaz o važnosti da istraživanje vodi vlada.

Prethodni pokušaj istraživanja atmosfere, projekat pod nazivom Spice, koji je trebao da se sprovede u Britaniji 2012. godine, otkazan je zbog zabrinutosti koju je izazvao sukob interesa u koje su umešani neki od istraživača. Ali, projekat je takođe bio meta javnog protivljenja. Kao i prvi Skopeksov let, eksperiment Spice je bio samo tehničko ispitivanje opreme.

Izvor: NYTimes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.