Otkup deonica lebdi nad poslovanjem Ine

Formalna ponuda hrvatske Vlade o otkupu deonica Ine čeka se od 2016. godine. To pitanje lebdi nad Inom već sedam godina i izaziva ogromnu nesigurnost u Hrvatskoj i u samoj kompaniji. Poslujemo sa posvećenim i dobrim profesionalcima i to želimo da nastavimo, a ne da prodajemo Inu, poručuju iz MOL-a.

Prvi čovek MOL-a Zsolt Hernadi, koji je u odsustvu osuđen na zatvorsku kaznu zbog koruptivnih radnji oko sticanja kontrole nad Inom, rekao je da MOL nema nameru da prodaje tu kompaniju. Kako je naglasio, u skladu sa međunarodnim arbitražama niko ne može da osporiti MOL-u deoničarska prava.

U vezi sa temom o otkupu deonica Ine, koja je u hrvatskoj javnosti privukla dosta pažnje, predsednik Uprave MOL Grupe je poručio da neformalne rasprave na temu otkupa moraju biti odvojene od formalnih predloga koji imaju posebno formalizovane procese i korake.

Neizvesnost i poslovanje

Kako kaže, od 2016. godine se čeka formalna ponuda hrvatske Vlade, koja još nije stigla. Hernadi naglašava da to pitanje lebdi nad Inom već sedam godina i izaziva ogromnu nesigurnost u Hrvatskoj i u samoj kompaniji.

„Ta neizvesnost utiče na poslovne procese u Ini, dok se važne odluke van Ine ne donose. Kako neki menadžer može donositi odluke ako ga svakodnevno ispituju? Kako mehanizmi unutrašnje kontrole mogu da funkcionišu na ovaj način? Ovoj neizvesnosti mora doći kraj. Naš stav je jasan, uložili smo mnogo novca i vremena u Inu, koja je dobra kompanija. Poslujemo sa posvećenim i dobrim profesionalcima i to želimo da nastavimo, a ne da prodajemo Inu“, rekao je predsednik Uprave MOL-a i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi.

U vezi sa sudskim sporom, Hernadi je ocenio da je sudski postupak zasnovan na lažnim tvrdnjama, plan o korupciji „srušio se kao kula od karata“, a pozivi hrvatskih sudova nikada mu nisu dostavljeni. Takođe, podsetio je na to i da Evropski sud 2018. godine nije obavezao Mađarsku da ga izruči Hrvatskoj.

Inače, MOL je prošle jeseni pokrenuo još jednu arbitražu pri UNICTRAL-u, tereteći Hrvatsku da je od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljovodonike.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti