Otpad od kafe kao sirovina za proizvodnju toalet papira

Evropska prehrambena industrija svake godine proizvodi ogromne količine taloga od kafe. Nemačka kompanija Hakle je pronašla način da ovaj otpad pretvori u materijal za pravljenje rolni toalet papira. Cilj kompanije je da 20-25% taloga od kafe zameni drvnu celulozu, što bi značilo da se prilikom proizvodnje toalet papira može koristiti za četvrtinu manje stabala.

Nemački proizvođač toalet papira, kompanija Hakle, okreće se iskorišćenju otpada koji ostaje posle proizvodnje kafe kako bi ostao u konkurenciji i pomogao životnoj sredini. U novom procesu proizvodnje kompanija je uspela da iskoristi talog kafe kao jednu od sirovina za proizvdonju rolni toalet papira, piše časopis Manila Tajms.

Pre dve godine, na vrhuncu pandemije virusa korone, kompanija je profitirala od ogromne potražnje za osnovnim stvarima kao što je toalet papir. Ali kako je zdravstvena kriza jenjavala, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je vrtoglave troškove energije, što je primoralo ovu nemačku kompaniju da podnese zahtev za stečaj. U međuvremenu su došli do inovativnog rešenja.

Evropska prehrambena industrija svake godine proizvodi ogromne količine taloga od kafe, a kompanija za proizvodnju toalet papira je pronašla način da otpad pretvori u materijal za pravljenje rolni toalet papira.

Prve rolne su već proizvedene

Prve rolne po novom procesu proizvedene su u fabrici kompanije sa sedištem u Dizeldorfu prošle nedelje, rekla je za agenciju Frans pres (AFP) direktor marketinga kompanije Hakle Karen Jung. „Cilj je da se utroši 20 do 25%“ taloga kafe kao materijala za pravljenje papira, koji u procesu proizvodnje zamenjuje drvnu celulozu, dodajući da kompanija radi na dostizanju tog nivoa.

To ne zvuči mnogo ali to znači da se prilikom proizvodnje toalet papira može koristiti za četvrtinu manje stabala, dodala je Jung, čija je kompanija u septembru ušla u stečajni postupak zbog porasta troškova energije.

Hakle u ovom novom procesu proizvodnje vidi snažan ekonomski uticaj. Cena drvne mase u Kini, najvećem svetskom potrošaču, je naglo porasla od 2020. godine.

Izvor: bioenergy-news

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti