Otpadna toplota – najveći neiskorišćeni energetski resurs

Neiskorišćena toplotna energija samo u Evropskoj uniji jednaka je 2.860 TWh godišnje, što iznosi skoro koliko i ukupna energetska potražnja EU-a za toplotnom energijom i toplom vodom. Velik deo te energije mogao bi da bude sačuvan i upotrebljen.

Sprečavanje rasipanja toplote uglavnom se zanemaruje kao rešenje za energetsku krizu. Zapravo, višak toplote proizveden širom Evrope mogao bi da snabde gotovo celu EU energijom.

Međutim, sprečavanje njenog rasipanja uglavnom se zanemaruje kao rešenje za energetsku krizu, kažu stručnjaci za zaštitu životne sredine.

Podmirivanje energetske potražnje EU

Izveštaj koji je nedavno objavila inženjerska kompanija Danfoss procenjuje da je samo u Evropskoj uniji višak toplote jednak 2.860 TWh godišnje, što iznosi skoro koliko i ukupna energetska potražnja EU-a za toplotnom energijom i toplom vodom. Velik deo te energije mogao bi da bude sačuvan i iskorišćen.

Višak toplote ispušta se u vazduh iz raznih izvora, uključujući trgovine, transportne mreže, data centre i poslovne zgrade.

Povrat toplote

Velik deo toga može da se uhvati i koristi putem postojećih tehnologija povrata toplote, kao što su toplotne pumpe, efikasniji klima uređaji i proizvodni pogoni, navodi se u Izveštaju.

Ostala rešenja uključuju poboljšano urbano planiranje i centralne toplotne sisteme zasnovane na mrežama snabdevanja zelenom energijom za grejanje i hlađenje.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti