Građanska inicijativa EU traži isplatu naknade za vraćanje plastičnih boca

Građanska inicijativa EU traži isplatu naknade za vraćanje plastičnih boca

Ako se za godinu dana prikupi milion potpisa podrške građana iz najmanje sedam članica EU Evropska građanska inicijativa će postići cilj: Evropska komisija će morati da se izjasni o zahtevima za sprovođenje sistema depozita za plastične boce i podsticanje članica da u supermarketima koji prodaju plastične boce postave uređaje za njihovo prihvatanje kada ih kupci vrate.

Evropska komisija juče (13. avgusta) je registrovala Evropsku građansku inicijativu Vraćajmo plastiku: Građanska inicijativa za uvođenje sistema naknade za vraćanje plastičnih boca radi recikliranja širom EU.

Organizatori inicijative pozvali su Komisiju da predstavi predlog za sprovođenje sistema depozita za plastične boce. Cilj je podsticanje članica da u supermarketima koji prodaju plastične boce postave uređaje za njihovo prihvatanje kada ih kupci vrate.

Takođe se poziva na uvođenje poreza na plastiku za proizvođače. Iz sakupljenih sredstava će se plaćali recikliranje i sistem depozita, a po principu zagađivač plaća.

Komisija je ocenila da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava neophodne uslove.

Prikupljanje potpisa

Pošto je inicijativa registrovana, organizatori mogu da počnu da prikupljaju potpise.

Ako se za godinu dana prikupi milion potpisa podrške građana iz najmanje sedam članica EU, Komisija će morati da reaguje, odnosno da se izjasni da li će postupiti po zahtevu i da obrazloži svoju odluku.

Institut Evropske građanske inicijative uveden je Lisabonskim ugovorom i zvanično pokrenut u aprilu 2012. godine.

Do sada je Komisija dobila 107 zahteva za pokretanje Evropske građanske inicijative od kojih su 82 inicijative ispunjavale uslove za registraciju.

Izvor: EURACTIV.rs

Možda će Vas zanimati i:
Dvadeset firmi proizvodi 55% svetskog plastičnog otpada

Zagađenje plastikom je jedna od najvećih pretnji sa kojom se suočava naša planeta. Sa povećanjom potrošnjom i proizvodnjom, plastika polako ali sigurno povećava svoj uticaj na zagađenje planete i klimatske promene. Rešenje se nazire u reciklaži i smanjenju proizvodnje plastike iz tzv. čistih polimera, pokazuje analiza čiji akteri su i Vud Mekenzi, Londonska škola za ekonomiju i Institut za životnu sredinu u Stokholmu...pročitajte više

Mlazno gorivo od otpadne plastike

Istraživači su uspeli da pretvore 90% plastike u mlazno gorivo i druge vredne ugljovodonične proizvode u roku od sat vremena na umerenim temperaturama, čineći ponovnu upotrebu plastike lakšom i isplativijom. Primena ovog efikasnog procesa može pružiti velike mogućnosti za selektivnu izradu proizvoda visoke vrednosti od otpadnog polietilena…pročitajte više

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti