Pad cena nafte na svetskom tržištu ne znači i pad cena goriva u BiH

Cene sirove nafte na svetskim berzama beleže pad poslednjih dana, međutim, taj pad na svetskim tržištima ne prati i pad cena na pumpama u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, cene goriva u BiH skoro svakodnevno rastu.

Pojašnjenje o tome zbog čega se pad cena na svetskim berzama automatski ne odražava i na cene na domaćem tržištu potražili smo kod Milenka Boškovića, predsednika Udruženja trgovaca naftnim derivatima u Federaciji BiH.

„Ako neko očekuje da cene goriva na pumpama u BiH padnu čim se cena nafte na berzi u Njujorku ili na berzi u Londonu smanji, onda je u zabludi. To se ne može desiti odmah zato što i naši dobavljači imaju zalihe, a sirova nafta dok dođe do prerađene mora proći kroz rafinerijski ciklus koji traje 45 do 90 dana“, kazao je Bošković za Klix.ba.

Pojasnio je i kako Bosna i Hercegovina ne dobija gorivo niti sa Londonske niti sa Njujorške berze.

Povezanost sa evropskom berzom

„Mi smo vezani za evropsku berzu i kao i zemlje u okruženju koristimo rusku sirovu naftu. Naši snabdevači su Mađarska, Hrvatska, Slovenija, jedan deo je išao preko Crne Gore i Srbije. Sve te rafinerije koriste kao sirovinu rusku naftu i ona prvo treba da se dopremi do rafinerija i nakon toga preradi, pa se onda treba uvesti u zemlju. S obzirom na to da mi nemamo ni rezervi, ni svoju rafineriju, niti svoju sirovu naftu onda u potpunosti zavisimo od drugih“, kazao je Bošković.

Livanjska regija i Tuzlanski kanton leže na sirovoj nafti

Podsetio je Bošković kako je svetska naftna kompanija Shell još 1974. godine vršila istraživanja na području BiH, te kako su ustanovili da Livanjska regija i Tuzlanski kanton leže na sirovoj nafti.

„Prethodna Federalna vlada još je nešto i radila po tom pitanju, međutim, aktuelna vlast je to sve obustavila i mi danas nemamo niti jednu bušotinu na području naše zemlje. Šteta, jer bi nam to sada mnogo značilo“, kaže Bošković.

U proteklom periodu, nastavio je, cena na berzi pala je za 20-ak feninga, međutim, dobavljači iz okruženja imali su zaliha, a naftnim kompanijama smanjili su cenu za 2 do 3 feninga.

„Postepen je trend pada, a ako se on nastavi i narednih dana to će onda osetiti i trgovci. Mi kupujemo gorivo na istom mestu gde kupuju i Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i ostali, a sve zemlje u okruženju imaju za po marku makar skuplje gorivo“, istakao je Bošković.

Formiranje cena goriva zavisi od brojnih faktora

Dakle, formiranje cena goriva zavisi od brojnih faktora, a, kako smo to i ranije pisali, pad cene nafte na svetskom tržištu ne može automatski uticati i na pad cena na pumpama u našoj zemlji. Da bi se to desilo potrebno je da prođe neko vreme, da naftaši potroše zalihe koje imaju, a koje su nabavljene po većim cenama. Takođe, cene nafte, kako je rekao i Bošković, naša zemlja ne treba da gleda po berzama u Londonu i Njujorku, već na evropskim berzama od kojih i zavisi cena u BiH.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, prosečna maloprodajna cena naftnih derivata u FBiH na današnji dan bila je 2,80 KM za benzin i 3,05 KM po litri dizel goriva.

„Raspon maloprodajnih cena naftnih derivata je od 2,56 do 3,16 KM za litar benzina i 2,66 do 3,61 KM po litri dizela“, rekli su iz ovog ministarstva.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti